Student Hoefsmid 3e bij Open Deense Kampioenschap

Vorige week vonden er in het Deense Herning de Open Deense Kampioenschappen smeden plaats. Julian Peters en Ian van Praag, 2 studenten Hoefsmid uit Zwolle, vertegenwoordigden bij dit evenement Zone.college. Julian werd uiteindelijk 3e in de studentenklasse Division 3. Aan deze klasse deden meer dan 30 hoefsmeden in opleiding uit heel Europa mee. Een mooie prestatie!

Op het kampioenschap waren ook verschillende (toekomstige) praktijkopleiders van Zone.college aanwezig. Maarten Abbink, Joshua Biersteker en Douwe Dokter vormden het Nederlandse team en vertegenwoordigden tijdens deze wedstrijd Nederland. Sandra de Wilde maakte ook onderdeel uit van het Nederlandse team; ook zij is nauw betrokken bij het hoefsmidonderwijs van Zone.college.

In de wedstrijd kwamen verschillende onderdelen aan de orde. Zo moesten de deelnemers binnen een bepaalde tijd zo exact mogelijk bijzondere hoefijzers namaken, die door de jury waren uitgezocht en gemaakt. Deze zogenaamde ‘specimen shoes’ zijn al van tevoren bekend en dus kon er thuis worden geoefend. De deelnemende studenten en praktijkopleiders hebben dit ook uitgebreid gedaan. Zo is er in de praktijklessen aandacht besteed aan het goed en snel maken van het voorbeeld ijzer.

Daarnaast is er in zo’n wedstrijd vaak nog een snelheidsproef, een ‘eagle eye’, waarbij de hoefsmid een ijzer moet maken voor een hoef die hij maar kort mag bekijken. De finalisten moeten daarnaast nog een voor- en een achterhoef van een paard bekappen en beslaan met een zelfgemaakt ijzer.

Zone.college doet mee aan (internationale) wedstrijden om studenten de kans te bieden hun vakmanschap te laten zien. Het komende schooljaar zullen studenten Hoefsmid ook onderling nog hun vakmanschap testen.

Jubileum
De opleiding Hoefsmid viert dit jaar haar 25-jarig bestaan. Vanaf de locatie in Zwolle heeft de opleiding al een grote hoeveelheid hoefsmeden afgeleverd. De oud-studenten blijven vaak betrokken bij de opleiding door ook stagebedrijf te worden, gastlessen te geven of mee te denken over de inhoud van de opleiding. Het komende jaar zal de opleiding op verschillende momenten het jubileum vieren. Zone.college is 1 van de 2 onderwijsinstellingen in Nederland die de opleiding Hoefsmid aanbiedt.