Bedrijfsleider dierverzorging

Zondag is altijd een drukke dag op de kinderboerderij, vooral als het mooi weer is. Veel ouders met kinderen bezoeken de kinderboerderij waar jij de leiding hebt. Als bedrijfsleider dierverzorging draag jij de verantwoordelijkheid voor de verdeling van alle werkzaamheden en bewaakt de voortgang. Kinderen rennen enthousiast rond en knuffelen met de dieren, terwijl de ouders gezellig koffie drinken. Ondertussen ontsnapt er een konijn en jij weet hier goed mee om te gaan. Als het rustiger is werk jij op kantoor aan de financiële administratie. Ook nieuwe klanten werven en binden is een taak die je graag uitvoert, zodat je het bedrijf financieel gezond kunt houden. Geen dag is hetzelfde, er zijn altijd uitdagingen.

De opleiding

Wat leer ik?

Tijdens de driejarige opleiding Bedrijfsleider dierverzorging leer jij hoe je een bedrijf kunt runnen. In de opleiding wordt veel aandacht besteed aan belangrijke onderwerpen, zoals reinigen en ontsmetten, huisvesting, voeding en verzorging, wet- en regelgeving, financiële administratie en gezondheid en gedrag. Dit gebeurt tijdens de cursussen (theorie), trainingen (praktijk) en tijdens de stage.

Je loopt stage bij verschillende bedrijven. Tijdens de opleiding volg je cursussen (theorie), trainingen (praktijk) en loop je stage. Je krijgt vakken als:

 • Diervoeding
 • Dierenwelzijn
 • Dierverzorging
 • Huisvesting
 • Leidinggeven
 • Financiële administratie
 • Nederlands
 • Rekenen
 • Burgerschap
 • Coaching
Stage

Tijdens de opleiding Dierverzorging loop je regelmatig stage (beroepspraktijkvorming ofwel BPV). Tijdens deze stage maak je kennis met je toekomstige beroep en werk je aan wisselende werkzaamheden. Natuurlijk kijk je tijdens de stage of de theorie met de praktijk klopt. Werken met collega’s, leidinggevenden en leveranciers staat centraal. Je kunt ervaring opdoen bij de verschillende bedrijven. Het kan zijn dat je een aantal weken aaneen stage loopt of dat je elke week een paar dagen stage loopt.

In een BOL-opleiding heb je minimaal 30% van de tijd BPV. In een BBL-opleiding spreken we niet van stage; de praktijkervaring doe je namelijk op tijdens je werk. Wij adviseren een baan voor minimaal 21 uur per week in de sector van je opleiding. Wij maken uitsluitend gebruik van BPV-bedrijven erkend door de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Dat motiveert!
We werken ook nauw samen met bedrijven die dicht bij de opleidingslocaties liggen. Bijvoorbeeld dierenasiels, kinder- of wijkboerderijen. Zo ervaar jij heel gericht en in de praktijk hoe projecten en opdrachten werken voor jou. Je ontwikkelt je eigen vaardigheden, beroepsmatig en sociaal. Je herkent jouw eigen talenten eerder en beter, en je komt erachter hoe een beroep werkt en hoe jij zelf werkt. Zo word je waardevol voor een werkgever en ben jij die mbo’er met de juiste bagage in zijn rugzak.

Leren op een echt bedrijf
Kinderboerderij Baalder en zorgbedrijf Zwieseborg zijn belangrijke praktijkbedrijven voor de opleiding Dierverzorging in Hardenberg. Studenten leren hier in een bedrijfsmatige situatie. Wat ze leren op school, brengen ze direct in de praktijk. Ze zien zo direct resultaat van het werk. De studenten helpen op de kinderboerderij en verzorgen de dieren, klussen in de stal, maken de hokken schoon en begeleiden gehandicapte deelnemers. Op kinderboerderij Baalder verzorgen ze ook educatieve groenlessen voor basisscholen in Hardenberg en omgeving.

Trainingen voor mens en dier
Binnen de opleiding Dierverzorging in Zwolle wordt ook het onderdeel ‘trainen’ aangeboden. Hiervoor onderhouden we nauwe contacten met de Hondenschool Zwolle. Bij deze hondenschool kunnen studenten allerlei trainingen volgen, zoals het trainen van honden en de training ‘hoe geef ik een goede training’. De reacties van de deelnemende studenten zijn positief.

Waar kun je stage lopen?

 • Brutus hondenuitlaatservice in Zwolle
 • Dierenhotel Lelystad in Lelystad
 • Dierenpark Emmen in Emmen
 • Dierenpension Shanai in Vaassen
 • Hondenschool Martin Gaus
 • Hondenschool Zwolle in Zwolle
 • Hondenuitlaatservice Baloe in Heerde
 • Kinderboerderij Cantecleer in Kampen
 • Kinderboerderij Schellerhoeve in Zwolle
 • MeerZoo in Marknesse
 • St. Paardrijden gehandicapten in IJsselmuiden
 • St.Paardrijden gehandicapten ’t Hoefijzer in Zwolle
 • Zwols dierenasiel
 • Kinderboerderij Dekibo in Dedemsvaart
 • Jumper dierenspeciaalzaak in Hardenberg
 • Hondenschool Happy Tails in Beerzeveld
 • Zorgboerderij Teun’s Hoeve in Balkbrug
 • Dierenpension Koningen in Balkbrug
 • Stichting Kinderboerderijen Zwolle
Verder studeren

Na het afronden van deze opleiding kun je aan het werk of je kunt verder studeren. Na je opleiding op niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo- opleiding en ben je toelaatbaar tot andere niveau 4 opleidingen.

Studiegidsen, opleidingsplan en examenplan

We hebben de belangrijkste documenten verzameld op de onderstaande pagina’s:

Over de grenzen

Bedrijven en instellingen in de groene sector zijn steeds meer internationaal georiënteerd. Ze doen zaken in het buitenland en overal in de wereld, zeker in Europa, werken Nederlanders. Bedrijven groeien door internationaal zaken te doen en werknemers moeten dus steeds meer (internationale) kennis en ervaring hebben.

Zone.college bereidt je voor op deze internationale arbeidsmarkt. In alle opleidingen en specialisaties staan internationale activiteiten op het programma. Zo zijn er meerdaagse excursies en kun je stage lopen bij buitenlandse bedrijven, instellingen en organisaties. Soms is het mogelijk om een deel van de opleiding in het buitenland te volgen.

Een periode in het buitenland biedt je heel wat: kennismaking met nieuwe mensen en andere gewoontes, ontwikkeling van een vreemde taal en persoonlijke groei. Maar het is vooral nuttig voor je studieresultaten en je professionele toekomst.

Begeleiding

Binnen Zone.college is er veel aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van studenten. We besteden aandacht aan kennis en vaardigheden, maar hebben ook oog voor de sociaalemotionele ontwikkeling van studenten. Ons doel: het bieden van een passende onderwijsplek aan iedereen, zodat studenten succesvol de gekozen opleiding af kunnen ronden en een passende plek op de arbeidsmarkt vinden of een passende vervolgopleiding kunnen kiezen.

Kosten en toelating

Met dit diploma kun je leiding geven en draag je verantwoordelijkheid voor praktisch werk, planning en beheer. Je beheerst dat praktische werk zelf natuurlijk tot in de puntjes. Met een diploma op niveau 4 kun je doorstuderen aan het hbo. De opleiding op dit niveau kun je het beste succesvol afronden met het vmbo-diploma gemengde of theoretische leerweg op zak.

Wettelijke toelating:

 • Diploma voor  mbo niveau 2/3 of vmbo KL, GL of TL of mavo of overgangsbewijs klas 3-4 havo/vwo

Start en inschrijving
Wil je volgend jaar deze opleiding gaan volgen? Dan raden we je aan om je vóór 1 april in te schrijven. De opleiding start, bij voldoende aanmeldingen, in augustus/september van het aankomende jaar. Inschrijven kan via de knop ‘aanmelden’ op deze pagina.

Kosten
Ben je op 1 augustus ouder dan 18 jaar? Dan betaal je wettelijk lesgeld. De hoogte van het lesgeld wordt vastgesteld door het ministerie. Een opleiding kent ook een studentenbijdrage. Deze betaal je aan Zone.college. De studentenbijdrage bestaat uit een verplicht deel voor onder meer boeken en licenties en een vrijwillig deel voor bijvoorbeeld excursies en kleding. Lees hier de meest gestelde vragen over de studentenbijdrage.

Aanmelden
Wanneer Zone.college jouw aanmelding heeft ontvangen, sturen wij je een ontvangstbevestiging. Zo weet jij dat wij jouw aanmelding in goede orde hebben ontvangen.

Vervolgens wordt jouw aanmelding in behandeling genomen en ontvang je bericht over de vervolgprocedure. Heb je in de tussentijd nog vragen? Bel dan met

Almelo mboadministratie@zone.college 088-2620700
Deventer mboadministratie@zone.college 088-2620700
Doetinchem mboadministratie@zone.college 088-2620700
Enschede mboadministratie@zone.college 088-2620700
Hardenberg admhardenberg@zone.college 038-4671149
Twello mboadministratie@zone.college 088-2620700
Zwolle admzwolle@zone.college 038-4671120

Beroepen

Met de opleiding bedrijfsleider dierverzorging kun je aan de slag als:

 • Bedrijfsleider dierentuin
 • Manager dierenspeciaalzaak
 • Bedrijfsleider zorgboerderij

Start jij na de zomervakantie met je mbo-opleiding?

Bekijk de veelgestelde vragen