Hoefsmid

Als hoefsmid zie je in één oogopslag welk hoefijzer een paard nodig heeft. Je weet direct hoe jij het paard het beste kan beslaan en houdt hierbij rekening met het exterieur, de beenstand en de beweging van het paard. Je komt regelmatig op stal en samen met de eigenaar of opdrachtgever houd je de ontwikkeling van het paard in de gaten. Je hebt hierbij oog voor de verzorging, voeding, huisvesting, het bewegingspatroon, ziektes en hoefbeslag.

Omdat je vaak een eigen bedrijf hebt, houd jij je ook bezig met de administratie en de bedrijfspresentatie. Je vult je eigen werktijden en weekplanning in. Je legt contact met nieuwe klanten. Uiteraard ben je handig met gereedschappen en vind je het een uitdaging om metaal in je juiste vorm te smeden en passend te maken voor het paard. Kortom: jij bent een echte paardenprofessional met oog voor mens en paard.

Voor wie?

Als hoefsmid zie jij in één oogopslag welk hoefijzer een paard nodig heeft. Je weet direct hoe je het paard het beste kunt beslaan en houdt hierbij rekening met het exterieur, de beenstand en de beweging van het paard. Je komt regelmatig op stal en samen met de eigenaar of opdrachtgever houd je de ontwikkeling van het paard in de gaten. Je hebt hierbij oog voor de verzorging, voeding, huisvesting, het bewegingspatroon, ziektes en het hoefbeslag.

Omdat je vaak een eigen bedrijf hebt, houd je je ook bezig met de administratie en de bedrijfspresentatie. Je vult je eigen werktijden en weekplanning in en je legt contact met nieuwe klanten. Uiteraard ben je handig met gereedschappen en vind je het een uitdaging om metaal in de juiste vorm te smeden en passend te maken voor het paard. Kortom: jij bent een echte paardenprofessional met oog voor mens en paard!

Wat leer ik?

Tijdens de opleiding volg je cursussen en werk je bij een hoefsmederij of paardenkliniek. Je krijgt vakken als:

 • Bekappen.
 • Smeden van hoefijzers.
 • Beslaan.
 • Hoefkennis.
 • Verzorging.
 • Voeding.
 • Gezondheid en ziektes.
 • Beenstanden en gebreken.
 • Leertheorieën van het paard.
 • Huisvesting.
 • Opstarten van een eigen onderneming.
 • Ondernemingsplan schrijven.
Wanneer kan ik me aanmelden en wanneer start de opleiding?

Meld je voor 1 april aan via www.mbozone.nl. De opleiding start in augustus/september.

Wanneer we jouw aanmelding  ontvangen, krijg je hiervan een bevestiging. Zo weet je dat wij jouw aanmelding in goede orde hebben ontvangen.

Vervolgens wordt jouw aanmelding in behandeling genomen en ontvang je bericht over de vervolgprocedure. Heb je in de tussentijd nog vragen? We staan je graag te woord. Bel dan met:

Almelo mboadministratie@zone.college 088-2620700
Deventer mboadministratie@zone.college 088-2620700
Doetinchem mboadministratie@zone.college 088-2620700
Enschede mboadministratie@zone.college 088-2620700
Hardenberg admhardenberg@zone.college 038-4671149
Twello mboadministratie@zone.college 088-2620700
Zwolle admzwolle@zone.college 038-4671120
Wat zijn de toelatingseisen?

Na een vakopleiding kun je zelfstandig praktische werkzaamheden uitvoeren. Tevens zorg je voor de werkverdeling, de werkvoorbereiding en het werkbeheer. De opleiding op dit niveau kun je het beste succesvol afronden met het vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg op zak.

Dit zijn de wettelijke toelatingseisen:

 • Je bent in het bezit van een diploma voor  mbo niveau 2, vmbo KL, GL of TL, mavo of je hebt een overgangsbewijs klas 3-4 havo/vwo.

Naast de wettelijke toelating hanteren wij voor deze opleiding een aanvullende verplichte intake-activiteit. Deze activiteit bestaat uit 40 uur meedraaien bij een hoefsmid.

Wat zijn de kosten?

Ben je op 1 augustus ouder dan 18 jaar? Dan betaal je wettelijk lesgeld. De hoogte van het lesgeld wordt vastgesteld door het ministerie. Een opleiding kent ook een studentenbijdrage. Deze betaal je aan Zone.college. De studentenbijdrage bestaat uit een verplicht deel voor onder meer boeken en licenties en een vrijwillig deel voor bijvoorbeeld excursies en kleding. Lees hier de meest gestelde vragen over de studentenbijdrage.

Voor deze opleiding bestaat vanuit de overheid geen tegemoetkoming in de studiekosten. De werkgever kan in aanmerking komen voor belastingvoordeel. Kijk hier voor meer informatie over mogelijke subsidies en belastingvoordeel.

Werken

In de BBL-opleiding ga je een of twee dagen per week naar school. De praktijkervaring doe je op tijdens je werk, hiervoor heb je voor minimaal 24 uur per week een baan bij een bedrijf dat wordt erkend door de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Na de opleiding

Na je diploma kun je aan de slag als zelfstandig hoefsmid. Of je gaat aan de slag bij een hoefsmederij of paardenkliniek. Maar je kunt er ook voor kiezen om door te leren op mbo-niveau 4 of ontwikkel je verder met één van onze cursussen.

Wat leer ik?

Tijdens de opleiding Hoefsmid volg je cursussen (theorie),  trainingen (praktijk) en loop je stage. Je krijgt vakken als:

 • Bekappen
 • Smeden van hoefijzers
 • Beslaan
 • Hoefkennis
 • Verzorging
 • Voeding
 • Gezondheid en ziektes
 • Beenstanden en -gebreken
 • Leer theorieën van het paard
 • Huisvesting
 • Opstarten van een eigen onderneming
 • Ondernemingsplan schrijven
 • Adviseren en communiceren
 • Financiële administratie
Stage

Tijdens de opleiding Hoefsmid loop je regelmatig stage (beroepspraktijkvorming ofwel BPV). Tijdens deze stage maak je kennis met je toekomstige beroep en werk je aan wisselende werkzaamheden. Natuurlijk kijk je tijdens de stage of de theorie met de praktijk klopt. Werken met collega’s, leidinggevenden en leveranciers staat centraal. Je kunt ervaring opdoen bij de verschillende bedrijven. Het kan zijn dat je een aantal weken aaneen stage loopt of dat je elke week een paar dagen stage loopt.

In een BOL-opleiding heb je minimaal 30% van de tijd BPV. In een BBL-opleiding spreken we niet van stage; de praktijkervaring doe je namelijk op tijdens je werk. Wij adviseren een baan voor minimaal 21 uur per week in de sector van je opleiding. Wij maken uitsluitend gebruik van BPV-bedrijven erkend door de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Dat motiveert!
We werken ook nauw samen met bedrijven die dicht bij de opleidingslocaties liggen. Bijvoorbeeld maneges en hoefsmederijen. Zo ervaar jij heel gericht en in de praktijk hoe projecten en opdrachten werken voor jou. Je ontwikkelt je eigen vaardigheden, beroepsmatig en sociaal. Je herkent jouw eigen talenten eerder en beter, en je komt erachter hoe een beroep werkt en hoe jij zelf werkt. Zo word je waardevol voor een werkgever en ben jij die mbo’er met de juiste bagage in zijn rugzak.

Verder studeren

Na het behalen van je diploma kun je doorstuderen aan het hbo.

Studiegidsen, opleidingsplan en examenplan

We hebben de belangrijkste documenten verzameld op de onderstaande pagina’s:

Over de grenzen

Bedrijven en instellingen in de groene sector zijn steeds meer internationaal georiënteerd. Ze doen zaken in het buitenland en overal in de wereld, zeker in Europa, werken Nederlanders. Bedrijven groeien door internationaal zaken te doen en werknemers moeten dus steeds meer (internationale) kennis en ervaring hebben.

Zone.college bereidt je voor op deze internationale arbeidsmarkt. In alle opleidingen en specialisaties staan internationale activiteiten op het programma. Zo zijn er meerdaagse excursies en kun je stage lopen bij buitenlandse bedrijven, instellingen en organisaties. Soms is het mogelijk om een deel van de opleiding in het buitenland te volgen.

Een periode in het buitenland biedt je heel wat: kennismaking met nieuwe mensen en andere gewoontes, ontwikkeling van een vreemde taal en persoonlijke groei. Maar het is vooral nuttig voor je studieresultaten en je professionele toekomst.

Begeleiding

Binnen Zone.college is er veel aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van studenten. We besteden aandacht aan kennis en vaardigheden, maar hebben ook oog voor de sociaalemotionele ontwikkeling van studenten. Ons doel: het bieden van een passende onderwijsplek aan iedereen, zodat studenten succesvol de gekozen opleiding af kunnen ronden en een passende plek op de arbeidsmarkt vinden of een passende vervolgopleiding kunnen kiezen.

Kosten en toelating

Na een vakopleiding kun je zelfstandig praktische werkzaamheden uitvoeren. Tevens zorg je voor de werkverdeling, de werkvoorbereiding en het werkbeheer. De opleiding op dit niveau kun je het beste succesvol afronden met het vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg op zak.

Wettelijke toelating:

 • Diploma voor  mbo niveau 2 of vmbo KL, GL of TL of mavo of overgangsbewijs klas 3-4 havo/vwo

Naast de wettelijke toelating hanteren wij voor deze opleiding een aanvullende verplichte intake-activiteit. Deze activiteit bestaat uit 40 uur meedraaien bij een hoefsmid.

Start en inschrijving
Wil je volgend jaar deze opleiding gaan volgen? Dan raden we je aan om je vóór 1 april in te schrijven. De opleiding start, bij voldoende aanmeldingen, in augustus/september van het aankomende jaar. Inschrijven kan via de knop ‘aanmelden’ op deze pagina.

Kosten
Ben je op 1 augustus ouder dan 18 jaar? Dan betaal je wettelijk lesgeld. De hoogte van het lesgeld wordt vastgesteld door het ministerie. Een opleiding kent ook een studentenbijdrage. Deze betaal je aan Zone.college. De studentenbijdrage bestaat uit een verplicht deel voor onder meer boeken en licenties en een vrijwillig deel voor bijvoorbeeld excursies en kleding. Lees hier de meest gestelde vragen over de studentenbijdrage.

Beroepen

Met de opleiding hoefsmid kun je aan de slag als:

 • Zelfstandig hoefsmid
 • Medewerker hoefsmederij
 • Medewerker paardenkliniek

Start jij na de zomervakantie met je mbo-opleiding?

Bekijk de veelgestelde vragen