Medewerker bloem, groen & styling

Bloemen en planten maken het leven een stuk gelukkiger en gezonder en daar kun jij aan bijdragen! De opleiding Green design van Zone.college leidt mensen met een passie voor groen op tot creatieve en ondernemende ontwerpers met oog voor duurzaamheid. Professionals die ruimtes, gebouwen en events met behulp van bloemen en planten weten om te toveren tot sfeervolle en gezonde plekken om te wonen, werken, ontmoeten en ontspannen.

In Zwolle kun je de opleiding Green design volgen in de BBL of BOL variant. Almelo is voor de BOL opleiding een instroomlocatie. Dit wil zeggen dat je hier de lessen algemeen vormend onderwijs kunt volgen, de beroepsgerichte vakken geven we in Zwolle.

Voor wie?

De opleiding Green design leid je op voor de groene wereld van morgen. Creativiteit, business, technologie en vitaliteit staan centraal en jij bepaalt in welk specialisme je jezelf verder ontwikkelt. Wil jij aan de slag in de innovatieve en creatieve wereld van bloem en groen? Dan is de opleiding Green design iets voor jou.

Wat leer ik?

Bij de opleiding Green design kies je zelf in welke richting van het groen-creatieve vakgebied jij je wilt ontwikkelen. Wil jij meer weten over het groen inrichten van bijvoorbeeld kantoren, zorginstellingen en scholen? Word jij een expert in creatieve ontwerpen met natuurlijke materialen en zorg jij ervoor dat events prachtig zijn aangekleed? Ontwikkel jij je als ondernemer in het groen of verdiep jij je in slimme watergeefsystemen, bedenk jij de nieuwste app of draag jij bij aan andere (nieuwe) technologie in de groene wereld? Wat je ook kiest, met jouw creativiteit maak je de wereld groener, mooier en gezonder.

Wanneer kan ik me aanmelden en wanneer start de opleiding?

Meld je voor 1 april aan via www.mbozone.nl. De opleiding start in augustus/september.

Wanneer we jouw aanmelding  ontvangen, krijg je hiervan een bevestiging. Zo weet je dat wij jouw aanmelding in goede orde hebben ontvangen.

Vervolgens wordt jouw aanmelding in behandeling genomen en ontvang je bericht over de vervolgprocedure. Heb je in de tussentijd nog vragen? We staan je graag te woord. Bel dan met:

Almelo mboadministratie@zone.college 088-2620700
Deventer mboadministratie@zone.college 088-2620700
Doetinchem mboadministratie@zone.college 088-2620700
Enschede mboadministratie@zone.college 088-2620700
Hardenberg admhardenberg@zone.college 038-4671149
Twello mboadministratie@zone.college 088-2620700
Zwolle admzwolle@zone.college 038-4671120
Wat zijn de toelatingseisen?

De wettelijke toelatingseisen voor deze opleiding zijn:

  • Je bent in het bezit van een diploma voor Entree/niveau 1, vmbo BBL, KL, GL of TL, mavo of je hebt een overgangsbewijs klas 3-4 havo/vwo.

Naast de verplichte intake-activiteiten kunnen deze worden aangevuld met een voorstage van minimaal 5 dagen bij een bloemist.

Wat zijn de kosten?

Ben je op 1 augustus ouder dan 18 jaar? Dan betaal je wettelijk lesgeld. De hoogte van het wettelijk lesgeld is voor een BBL-opleiding afhankelijk van het niveau van je opleiding. Er is een onderscheid tussen niveau 1/2 en 3/4. Het wettelijk lesgeld voor een BBL-opleiding (deeltijd mbo) wordt ook wel cursusgeld genoemd. Lees hier de meest gestelde vragen over de studentenbijdrage.

Voor deze opleiding bestaat vanuit de overheid geen tegemoetkoming in de studiekosten. De werkgever kan in aanmerking komen voor belastingvoordeel. Kijk hier voor meer informatie over mogelijke subsidies en belastingvoordeel.

Werken

In de BBL-opleiding ga je een of twee dagen per week naar school. De praktijkervaring doe je op tijdens je werk, hiervoor heb je voor minimaal 24 uur per week een baan bij een bedrijf dat wordt erkend door de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Na de opleiding

De toepassing van groen in en op gebouwen, voor het welzijn en de gezondheid van mensen, staat enorm in de belangstelling. En nieuwe trends en ontwikkelingen buitelen over elkaar heen. Daardoor is er een groeiende vraag naar experts met kennis van de groene leefomgeving en het effect daarvan op het welzijn van mensen. Na je diploma kun je direct aan de slag. Maar je kunt er ook voor kiezen om door te leren op een hoger mbo-niveau of ontwikkel je verder met één van onze cursussen.

Wat leer ik?

Bij de opleiding Green design kies je zelf in welke richting van het groen-creatieve vakgebied jij je wilt ontwikkelen. Wil jij meer weten over het groen inrichten van bijvoorbeeld kantoren, zorginstellingen en scholen? Word jij een expert in creatieve ontwerpen met natuurlijke materialen en zorg jij ervoor dat events prachtig zijn aangekleed? Ontwikkel jij je als ondernemer in het groen of verdiep jij je in slimme watergeefsystemen, bedenk jij de nieuwste app of draag jij bij aan andere (nieuwe) technologie in de groene wereld? Wat je ook kiest, met jouw creativiteit maak je de wereld groener, mooier en gezonder.

Kennismaken met de uitgebreide mogelijkheden voor creatieve groenontwerpers. Leren over de nieuwste ontwikkelingen in het vak. Ontdekken wat jij wilt en kunt. Waar kan dat nou beter dan in de praktijk? Daarom neemt ‘praktijk-rijk leren’ bij de opleiding Green design een belangrijke plek in. We hebben een netwerk opgebouwd met de beste professionals uit het werkveld. Je krijgt gastlessen van bloemkunstenaars als Paul Wijkmeijer en Jennifer Laarman en van innovatieve groenbedrijven zoals Bloesembar en Living Light.

Je gaat op excursie naar succesvolle bedrijven in binnen- en buitenland. Je loopt verschillende stages, waarbij je samen met je coach gaat kijken welk bedrijf bij je past en geschikt is voor jouw ontwikkeling. Daarnaast krijg je natuurlijk algemene vakken zoals Nederlands, Engels, burgerschap en rekenen.

Stage

Tijdens de opleiding Green design loop je regelmatig stage (beroepspraktijkvorming ofwel BPV). Tijdens deze stage maak je kennis met je toekomstige beroep en werk je aan wisselende werkzaamheden. Natuurlijk kijk je tijdens de stage of de theorie met de praktijk klopt. Werken met collega’s, leidinggevenden en leveranciers staat centraal. Je kunt ervaring opdoen bij de verschillende bedrijven. Het kan zijn dat je een aantal weken aaneen stage loopt of dat je elke week een paar dagen stage loopt.

Je volgt je opleiding Green design via de BOL (BeroepsOpleidende Leerweg) of BBL (BeroepsBegeleidende Leerweg). In de BOL-variant ga je gemiddeld 70% van de tijd naar school. De overige tijd loop je stage op een bedrijf. In de BBL-opleiding ben je een of twee dagen per week op school. Daarnaast heb je voor minimaal 24 uur een baan bij een bedrijf dat wordt erkend door de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Dat motiveert!
We werken ook nauw samen met bedrijven die dicht bij de opleidingslocaties liggen. Bijvoorbeeld bloemisten, groenbedrijven en toeleveranciers. Zo ervaar jij heel gericht en in de praktijk hoe projecten en opdrachten werken voor jou. Je ontwikkelt je eigen vaardigheden, beroepsmatig en sociaal. Je herkent jouw eigen talenten eerder en beter, en je komt erachter hoe een beroep werkt en hoe jij zelf werkt. Zo word je waardevol voor een werkgever en ben jij die mbo’er met de juiste bagage in zijn rugzak.

Verder studeren

Na je opleiding kun je natuurlijk direct aan het werk gaan. Maar je kunt er ook voor kiezen om door te leren. Na je opleiding op niveau 2 kun je doorstromen naar de mbo-opleiding vakbekwaam medewerker Green design op niveau 3. Daarnaast ben je tot alle opleidingen op niveau 3 toelaatbaar.

Studiegidsen, opleidingsplan en examenplan

We hebben de belangrijkste documenten verzameld op de onderstaande pagina’s:

Over de grenzen

Bedrijven en instellingen in de groene sector zijn steeds meer internationaal georiënteerd. Ze doen zaken in het buitenland en overal in de wereld, zeker in Europa, werken Nederlanders. Bedrijven groeien door internationaal zaken te doen en werknemers moeten dus steeds meer (internationale) kennis en ervaring hebben.

Zone.college bereidt je voor op deze internationale arbeidsmarkt. In alle opleidingen en specialisaties staan internationale activiteiten op het programma. Zo zijn er meerdaagse excursies en kun je stage lopen bij buitenlandse bedrijven, instellingen en organisaties. Soms is het mogelijk om een deel van de opleiding in het buitenland te volgen.

Een periode in het buitenland biedt je heel wat: kennismaking met nieuwe mensen en andere gewoontes, ontwikkeling van een vreemde taal en persoonlijke groei. Maar het is vooral nuttig voor je studieresultaten en je professionele toekomst.

Begeleiding

Bij Zone.college zorgen we ervoor dat je goed wordt in je vak. Maar dat niet alleen. We hebben ook volop aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling en krijgt individuele begeleiding door een coach.

Aan het begin van de opleiding krijg je met een test inzicht in jouw sterke punten en verbeterpunten. Samen met je coach maak je vervolgens een plan voor jouw opleidingsroute. Daarin bepaal jij zelf welke challenges, excursies, stages en keuzedelen je kiest. Zo vind jij in de groene wereld jouw unieke professionele plek.

Toelating en kosten

Je voert meestal onder leiding praktische werkzaamheden uit. De opleiding op dit niveau kun je het beste succesvol afronden met het vmbo-diploma van de basisberoepsgerichte leerweg op zak.

Wettelijke toelating:

  • Diploma voor Entree/niveau 1 of vmbo BBL, KL, GL of TL of mavo of overgangsbewijs klas 3-4 havo/vwo

Naast de verplichte intake-activiteiten kunnen deze worden aangevuld met een voorstage van minimaal 5 dagen bij een bloemist.

Start en inschrijving
Wil je volgend jaar deze opleiding gaan volgen? Dan raden we je aan om je vóór 1 april in te schrijven. De opleiding start, bij voldoende aanmeldingen, in augustus/september van het aankomende jaar. Inschrijven kan via de knop ‘aanmelden’ op deze pagina.

Kosten
Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder? Dan betaal je wettelijk lesgeld. De hoogte van het lesgeld wordt vastgesteld door het ministerie. Een opleiding kent ook een studentenbijdrage. Deze betaal je aan Zone.college. De studentenbijdrage bestaat uit een verplicht deel voor onder meer boeken en licenties en een vrijwillig deel voor bijvoorbeeld excursies en kleding. Lees hier de meest gestelde vragen over de studentenbijdrage.

Aanmelden
Wanneer Zone.college jouw aanmelding heeft ontvangen, sturen wij je een ontvangstbevestiging. Zo weet jij dat wij jouw aanmelding in goede orde hebben ontvangen.

Vervolgens wordt jouw aanmelding in behandeling genomen en ontvang je bericht over de vervolgprocedure. Heb je in de tussentijd nog vragen? Bel dan met

Almelo mboadministratie@zone.college 088-2620700
Deventer mboadministratie@zone.college 088-2620700
Doetinchem mboadministratie@zone.college 088-2620700
Enschede mboadministratie@zone.college 088-2620700
Hardenberg admhardenberg@zone.college 038-4671149
Twello mboadministratie@zone.college 088-2620700
Zwolle admzwolle@zone.college 038-4671120

 

Beroepen

Met de opleiding medewerker bloem, groen & styling kun je aan de slag als:

  • Bloembinder
  • Verkoper
  • Interieurbeplanter

Start jij na de zomervakantie met je mbo-opleiding?

Bekijk de veelgestelde vragen