Medewerker varkenshouderij

Je bent al vroeg op, je hebt een drukke dag voor de boeg. Op je vaste ronde door de stal controleer je eerst of het goed gaat met de varkens. Je loopt langs enkele zeugen en checkt de biggen in de kraamstal. Liggen ze er tevreden bij? Na je inspectierondje is het tijd om de beesten te voeren. Later op de dag is het tijd om een paar afdelingen schoon te spuiten en om te controleren of er zieke dieren zijn. Wanneer alles schoon en netjes is en als de varkens gezond zijn geeft dat aan het einde van een werkdag toch een goed gevoel!

Voor wie?

Heb jij affiniteit met dieren en zou jij graag in de varkenshouderij willen werken? Dan biedt Zone.college samen met varkenshouders uit de regio jou een passende opleiding. Je volgt een deel van de lessen op het bedrijf van deze varkenshouders. Je kunt de opgedane kennis meteen in de praktijk toepassen.

Wat leer ik?

Tijdens de opleiding volg je cursussen (theorie) en werk je bij een varkenshouderij. Je leert hoe je samen met de varkenshouder de dagelijkse werkzaamheden van het bedrijf uitvoert. Ook leer je alles over verzorging en het werken met varkens.

Naast de Algemeen Vormende Vakken (AVO), zoals Nederlands, burgerschap en rekenen, krijg je vakken als:

 • Hygiëne en gezondheid
 • Optimale leefomgeving
 • Voeding
 • Fokkerij en gezondheid
 • Telen van een gewas
 • Verzorgen vleesvarkens
 • Verzorgen zeugen en biggen
 • Bedrijfsvoering
Wanneer kan ik me aanmelden en wanneer start de opleiding?

Meld je voor 1 april aan via www.mbozone.nl. De opleiding start in augustus/september.

Wanneer we jouw aanmelding  ontvangen, krijg je hiervan een bevestiging. Zo weet je dat wij jouw aanmelding in goede orde hebben ontvangen.

Vervolgens wordt jouw aanmelding in behandeling genomen en ontvang je bericht over de vervolgprocedure. Heb je in de tussentijd nog vragen? We staan je graag te woord. Bel dan met:

Almelo mboadministratie@zone.college 088-2620700
Deventer mboadministratie@zone.college 088-2620700
Doetinchem mboadministratie@zone.college 088-2620700
Enschede mboadministratie@zone.college 088-2620700
Hardenberg admhardenberg@zone.college 038-4671149
Twello mboadministratie@zone.college 088-2620700
Zwolle admzwolle@zone.college 038-4671120

 

Wat zijn de toelatingseisen?

Dit zijn de wettelijke toelatingseisen:

 • Je bent in het bezit van een diploma voor Entree/niveau 1, vmbo BBL, KL, GL of TL, mavo of je hebt een overgangsbewijs klas 3-4 havo/vwo.
Naast de wettelijke toelating hanteren wij voor deze opleiding een aantal verplichte intake-activiteiten. Voor deze opleiding zijn dat:
 • Deelname aan een intake gesprek.
 • Goede, heldere motivatie van de keuze voor de opleiding.
Wat zijn de kosten?

Ben je op 1 augustus ouder dan 18 jaar? Dan betaal je wettelijk lesgeld. De hoogte van het wettelijk lesgeld is voor een BBL-opleiding afhankelijk van het niveau van je opleiding. Er is een onderscheid tussen niveau 1/2 en 3/4. Het wettelijk lesgeld voor een BBL-opleiding (deeltijd mbo) wordt ook wel cursusgeld genoemd. Lees hier de meest gestelde vragen over de studentenbijdrage.

Voor deze opleiding bestaat vanuit de overheid geen tegemoetkoming in de studiekosten. De werkgever kan in aanmerking komen voor belastingvoordeel. Kijk

Ben je op 1 augustus ouder dan 18 jaar? Dan betaal je wettelijk lesgeld. De hoogte van het wettelijk lesgeld is voor een BBL-opleiding afhankelijk van het niveau van je opleiding. Er is een onderscheid tussen niveau 1/2 en 3/4. Het wettelijk lesgeld voor een BBL-opleiding (deeltijd mbo) wordt ook wel cursusgeld genoemd. Lees hier de meest gestelde vragen over de studentenbijdrage.

Voor deze opleiding bestaat vanuit de overheid geen tegemoetkoming in de studiekosten. De werkgever kan in aanmerking komen voor belastingvoordeel. Kijk hier voor meer informatie over mogelijke subsidies en belastingvoordeel.

voor meer informatie over mogelijke subsidies en belastingvoordeel.

Werken

In de BBL-opleiding ga je een of twee dagen per week naar school. De praktijkervaring doe je op tijdens je werk, hiervoor heb je voor minimaal 24 uur per week een baan bij een bedrijf dat wordt erkend door de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

In de opleiding werken we samen met varkenshouders uit de regio en de brancheorganisatie.

Je krijgt een deel van je lessen op (een van) deze bedrijven en je leert daar de theorie gelijk in de praktijk toepassen.

 • Varkenshouderij Steentjes
 • Varkensbedrijf Bruns
 • Varkenshandel Schuttert
 • Varkenshandel Dijk
 • Varkenshouderij Rotink
 • Varkenshouderij Wikkerink
 • Varkenshouderij Huls
 • Varkenshouderij Van de Wolfshaar
 • Producenten Organisatie Varkenshouderij
Na de opleiding

Je vooruitzichten op een baan zijn na het afronden van deze opleiding zijn uitstekend. Afhankelijk van het niveau kun je na de opleiding aan de slag als zelfstandig varkenshouder, vertegenwoordiger, bedrijfsverzorger of (vakbekwaam) medewerker varkenshouderij.

Maar je kunt er ook voor kiezen om door te leren. Je kunt doorstromen naar de opleiding op niveau 3 of je verder ontwikkelen met één van onze cursussen.

Wat leer ik?

Tijdens de opleiding Medewerker varkenshouderij leer je hoe je samen met de veehouder de dagelijkse werkzaamheden van het bedrijf uitvoert. Tijdens de opleiding leert je alles over verzorging en het werken met varkens. De opleiding duurt 2 jaar en je loopt gedurende deze schooljaren stage bij verschillende varkenshouderijen. De andere dagen ben je op school en krijg je les in de vakken als:

• Hygiëne en gezondheid
• Optimale leefomgeving
• Voeding
• Fokkerij en gezondheid
• Telen van een gewas
• Verzorgen vleesvarkens
• Verzorgen zeugen en biggen

De week van onze studenten
De week kan er als volgt uit zien:

 • 2 dagen stage
 • 1 dag les over varkenshouderij
 • 1 dag Algemeen Vormende Vakken
 • 1 dag Meester-Gezel of les op school

Meester-Gezel
Op een Meester-Gezel dag ga je samen met een klein groepje studenten en de varkenshouder (de Meester) aan de slag. Je bespreekt de werkzaamheden die er gebeuren moeten en voert deze vaak gezamenlijk uit. Daarna bespreek je hoe het verlopen is en wat je een volgende keer zou kunnen verbeteren. Op deze manier krijg je intensieve begeleiding bij het opdoen van praktische vaardigheden betreffende bepaalde werkprocessen.

Coaching
Elke week staan er uren op het rooster voor Coaching. In deze uren wordt jouw voortgang in de opleiding besproken en wordt er o.a. besproken wat iedereen aan het leren is tijdens de stage. Je persoonlijke coach begeleidt je tijdens de opleiding.

Stage

Tijdens de opleiding loop je regelmatig stage (beroepspraktijkvorming ofwel BPV). Je maakt kennis met je toekomstige beroep en je werkt aan wisselende werkzaamheden. Natuurlijk kijk je tijdens de stage of de theorie met de praktijk klopt. Werken met collega’s, leidinggevenden en leveranciers staat centraal. Je kunt ervaring opdoen bij de verschillende bedrijven. Het kan zijn dat je een aantal weken aaneen stage loopt of dat je elke week een paar dagen stage loopt.

In een BOL-opleiding loop je minimaal 30% van de tijd stage. In een BBL-opleiding spreken we niet van stage; tijdens deze opleiding doe je de praktijkervaring namelijk op tijdens je werk. Wij adviseren een baan voor minimaal 21 uur per week in de sector van je opleiding. Wij maken uitsluitend gebruik van BPV-bedrijven erkend door de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Dat motiveert!
We werken ook nauw samen met bedrijven die dicht bij de opleidingslocaties liggen. Bijvoorbeeld melkveebedrijven of toeleveranciers. Zo ervaar jij heel gericht en in de praktijk hoe projecten en opdrachten werken voor jou. Je ontwikkelt je eigen vaardigheden, beroepsmatig en sociaal. Je herkent jouw eigen talenten eerder en beter, en je komt erachter hoe een beroep werkt en hoe jij zelf werkt. Zo word je waardevol voor een werkgever en ben jij die mbo’er met de juiste bagage in zijn rugzak.

Onze partners:
• Varkenshouderij Steentjes
• Varkensbedrijf Bruns
• Varkenshandel Schuttert
• Varkenshandel Dijk
• Varkenshouderij Rotink
• Varkenshouderij Wikkerink
• Varkenshouderij Huls
• Varkenshouderij Van de Wolfshaar
• Producenten Organisatie Varkenshouderij

Verder studeren

Na de opleiding Medewerker varkenshouderij kun je doorstromen naar de opleiding Vakbekwaam medewerker varkenshouderij niveau 3. Je bent tot alle niveau 3 opleidingen toelaatbaar.

Studiegids

De informatie over de inhoud van de opleiding staat in:

De informatie betreffende algemene schoolzaken staat in:

Over de grenzen

Bedrijven en instellingen in de groene sector zijn steeds meer internationaal georiënteerd. Ze doen zaken in het buitenland en overal in de wereld, zeker in Europa, werken Nederlanders. Bedrijven groeien door internationaal zaken te doen en werknemers moeten dus steeds meer (internationale) kennis en ervaring hebben.

Zone.college bereidt je voor op deze internationale arbeidsmarkt. In alle opleidingen en specialisaties staan internationale activiteiten op het programma. Zo zijn er meerdaagse excursies en kun je stage lopen bij buitenlandse bedrijven, instellingen en organisaties. Soms is het mogelijk om een deel van de opleiding in het buitenland te volgen.

Een periode in het buitenland biedt je heel wat: kennismaking met nieuwe mensen en andere gewoontes, ontwikkeling van een vreemde taal en persoonlijke groei. Maar het is vooral nuttig voor je studieresultaten en je professionele toekomst.

Begeleiding

Binnen Zone.college is er veel aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van studenten. We besteden aandacht aan kennis en vaardigheden, maar hebben ook oog voor de sociaalemotionele ontwikkeling van studenten. Ons doel: het bieden van een passende onderwijsplek aan iedereen, zodat studenten succesvol de gekozen opleiding af kunnen ronden en een passende plek op de arbeidsmarkt vinden of een passende vervolgopleiding kunnen kiezen.

Kosten en toelating

Je voert meestal onder leiding praktische werkzaamheden uit. De opleiding op dit niveau kun je het beste succesvol afronden met het vmbo-diploma van de basisberoepsgerichte leerweg op zak.

Wettelijke toelating:

 • Diploma voor Entree/niveau 1 of vmbo BBL, KL, GL of TL of mavo of overgangsbewijs klas 3-4 havo/vwo
Naast de wettelijke toelating hanteren wij voor deze opleiding een aantal verplichte intake-activiteiten. De verplichte intake-activiteiten voor deze opleiding zijn:
 • Deelname aan intake gesprek is verplicht.
 • Goede, heldere motivatie voor keuze opleiding.

Start en inschrijving
Wil je volgend jaar deze opleiding gaan volgen? Dan raden we je aan om je vóór 1 april in te schrijven. De opleiding start, bij voldoende aanmeldingen, in augustus/september van het aankomende jaar. Inschrijven kan via de knop ‘aanmelden’ op deze pagina.

Kosten
Ben je op 1 augustus ouder dan 18 jaar? Dan betaal je wettelijk lesgeld. De hoogte van het lesgeld wordt vastgesteld door het ministerie. Een opleiding kent ook een studentenbijdrage. Deze betaal je aan Zone.college. De studentenbijdrage bestaat uit een verplicht deel voor onder meer boeken en licenties en een vrijwillig deel voor bijvoorbeeld excursies en kleding. Lees hier de meest gestelde vragen over de studentenbijdrage.

Aanmelden
Wanneer Zone.college jouw aanmelding heeft ontvangen, sturen wij je een ontvangstbevestiging. Zo weet jij dat wij jouw aanmelding in goede orde hebben ontvangen.

Vervolgens wordt jouw aanmelding in behandeling genomen en ontvang je bericht over de vervolgprocedure. Heb je in de tussentijd nog vragen? Bel dan met

Almelo mboadministratie@zone.college 088-2620700
Deventer mboadministratie@zone.college 088-2620700
Doetinchem mboadministratie@zone.college 088-2620700
Enschede mboadministratie@zone.college 088-2620700
Hardenberg admhardenberg@zone.college 038-4671149
Twello mboadministratie@zone.college 088-2620700
Zwolle admzwolle@zone.college 038-4671120

Beroepen

Met de opleiding medewerker varkenshouderij kun je aan de slag als:

 • Medewerker varkenshouderij
Veehouderij

Start jij na de zomervakantie met je mbo-opleiding?

Bekijk de veelgestelde vragen