Opzichter / uitvoerder groene ruimte (Bos- & natuurbeheer)

Beheren van bos en natuur, plannen, toezicht houden, overleggen met je opdrachtgever: een baan als opzichter/uitvoerder in het bos- en natuurbeheer staat bol van de afwisseling. Als leidinggevende werk je binnen en buiten,  ben je verantwoordelijk voor de werkvoorbereiding en uitvoering en zorg je voor lange termijn planningen en goede calculaties. Uiteraard weet je wat de impact is van alle werkzaamheden op de bodem, het water, de planten en dieren en ken je de beste oplossingen. Jij zorgt ervoor dat iedereen op de juiste manier met het terrein omgaat en bent aanspreekpunt voor bezoekers. Veel projecten naast elkaar? Jij vindt het geweldig! Samen met je team zorg je voor een goed functionerende omgeving voor mens, plant en dier.

Voor wie?

Het beheren van bos en natuur, plannen, toezicht houden, overleggen met je opdrachtgever … Een baan in het bos- en natuurbeheer zit vól afwisseling. Als leidinggevende werk je binnen en buiten, ben je verantwoordelijk voor de werkvoorbereiding en uitvoering en zorg je voor langetermijnplanningen en goede calculaties. Veel projecten naast elkaar? Dat vind je geweldig!

Uiteraard weet je wat de impact is van alle werkzaamheden op de bodem, het water, de planten en de dieren. En je kent ook nog eens de beste oplossingen. Jij zorgt ervoor dat iedereen op de juiste manier met het terrein omgaat en je bent het aanspreekpunt voor bezoekers. Samen met je team zorg je voor een goed functionerende omgeving voor mens, plant en dier.

Wat leer ik?

Tijdens de opleiding volg je cursussen (theorie) en werk je bijvoorbeeld bij een waterschap of Staatsbosbeheer. Je krijgt vakken als:

 • Flora- en faunakennis.
 • Natuurtechnisch, civiel en cultuurwerk.
 • Voorlichting en educatie.
 • Bos- en/of waterbeheer.
 • Realisatie en oplevering.
 • Inrichten en vormgeving.
 • Nederlands.
 • Engels.
 • Rekenen.
 • Burgerschap.
 • Coaching.
Wanneer kan ik me aanmelden en wanneer start de opleiding?

Meld je voor 1 april aan via www.mbozone.nl. De opleiding start in augustus/september.

Wanneer we jouw aanmelding  ontvangen, krijg je hiervan een bevestiging. Zo weet je dat wij jouw aanmelding in goede orde hebben ontvangen.

Vervolgens wordt jouw aanmelding in behandeling genomen en ontvang je bericht over de vervolgprocedure. Heb je in de tussentijd nog vragen? We staan je graag te woord. Bel dan met:

Almelo mboadministratie@zone.college 088-2620700
Deventer mboadministratie@zone.college 088-2620700
Doetinchem mboadministratie@zone.college 088-2620700
Enschede mboadministratie@zone.college 088-2620700
Hardenberg admhardenberg@zone.college 038-4671149
Twello mboadministratie@zone.college 088-2620700
Zwolle admzwolle@zone.college 038-4671120

 

Wat zijn de toelatingseisen?

De wettelijke toelatingseisen zijn:

 • Je bent in het bezit van een diploma voor  mbo niveau 2/3, vmbo KL, GL of TL, mavo of je hebt een overgangsbewijs klas 3-4 havo/vwo.

Daarnaast adviseren wij je een voorstage te volgen bij een hovenier of groenbedrijf.

Wat zijn de kosten?

Ben je op 1 augustus ouder dan 18 jaar? Dan betaal je wettelijk lesgeld. De hoogte van het wettelijk lesgeld is voor een BBL-opleiding afhankelijk van het niveau van je opleiding. Er is een onderscheid tussen niveau 1/2 en 3/4. Het wettelijk lesgeld voor een BBL-opleiding (deeltijd mbo) wordt ook wel cursusgeld genoemd. Lees hier de meest gestelde vragen over de studentenbijdrage.

Voor deze opleiding bestaat vanuit de overheid geen tegemoetkoming in de studiekosten. De werkgever kan in aanmerking komen voor belastingvoordeel. Kijk hier voor meer informatie over mogelijke subsidies en belastingvoordeel.

Werken

In de BBL-opleiding ga je een of twee dagen per week naar school. De praktijkervaring doe je op tijdens je werk, hiervoor heb je voor minimaal 24 uur per week een baan bij een bedrijf dat wordt erkend door de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Na de opleiding

Na de opleiding Bos- en natuurbeheer op niveau 4 kun je bijvoorbeeld aan de slag als: houtproducent, beheerder landgoed, medewerker Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en provinciale landschappen, leidinggevende grootgroenvoorziening, voorlichter, groenadviseur of boswachter.

Na je diploma kun je direct aan de slag. Maar je kunt er ook voor kiezen om door te leren. Je kunt doorstromen naar het hbo of je verder ontwikkelen met één van onze cursussen.

Wat leer ik?

Tijdens de opleiding heb je theorie en praktijk. Daarnaast loop je stage en voer je opdrachten uit voor echte opdrachtgevers. Je krijgt onderwerpen als:

 • Flora- en faunakennis
 • Cultuur-, civiel- en natuurtechnisch werk
 • Voorlichting en educatie
 • Bos- en of waterbeheer
 • Beheerplan
 • Realisatie en oplevering
 • Inrichten en vormgeving
 • Nederlands
 • Burgerschap
 • Rekenen
 • Coaching

Zone.college is één van de twee onderwijsinstellingen waar je de opleiding Bos- en natuurbeheer kunt volgen. Uniek dus! Je belangrijkste klaslokalen zijn verschillende natuurgebieden en landgoederen. Hier werk je samen met je studiegenoten aan echte opdrachten. Ook voor het studentenbedrijf Forest Projects voer je opdrachten uit.

Stage

Tijdens de specialisatie Bos- en natuurbeheer loop je regelmatig stage (beroepspraktijkvorming ofwel BPV). Tijdens deze stage maak je kennis met je toekomstige beroep en werk je aan wisselende werkzaamheden. Natuurlijk kijk je tijdens de stage of de theorie met de praktijk klopt. Werken met collega’s, leidinggevenden en leveranciers staat centraal. Je kunt ervaring opdoen bij de verschillende bedrijven. Het kan zijn dat je een aantal weken aaneen stage loopt of dat je elke week een paar dagen stage loopt.

In een BOL-opleiding heb je minimaal 30% van de tijd BPV. In een BBL-opleiding spreken we niet van stage; de praktijkervaring doe je namelijk op tijdens je werk. Wij adviseren een baan voor minimaal 21 uur per week in de sector van je opleiding. Wij maken uitsluitend gebruik van BPV-bedrijven erkend door de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Dat motiveert!
We werken ook nauw samen met bedrijven die dicht bij de opleidingslocaties liggen. Bijvoorbeeld grootgroenvoorzieningsbedrijven, natuurorganisaties of provincies. Zo ervaar jij heel gericht en in de praktijk hoe projecten en opdrachten werken voor jou. Je ontwikkelt je eigen vaardigheden, beroepsmatig en sociaal. Je herkent jouw eigen talenten eerder en beter, en je komt erachter hoe een beroep werkt en hoe jij zelf werkt. Zo word je waardevol voor een werkgever en ben jij die mbo’er met de juiste bagage in zijn rugzak.

Verder studeren

Na je opleiding op niveau 4 kun je doorstuderen aan het hbo.

Studiegidsen, opleidingsplan en examenplan

We hebben de belangrijkste documenten verzameld op de onderstaande pagina’s:

Studiegidsen en overige documenten
Op deze pagina staan de studiegidsen en overige documenten betreffende; examenregelement, BPV gids, studentenstatuut, ect.

Opleidingsplan en examenplan

Over de grenzen

Bedrijven en instellingen in de groene sector zijn steeds meer internationaal georiënteerd. Ze doen zaken in het buitenland en overal in de wereld, zeker in Europa, werken Nederlanders. Bedrijven groeien door internationaal zaken te doen en werknemers moeten dus steeds meer (internationale) kennis en ervaring hebben.

Zone.college bereidt je voor op deze internationale arbeidsmarkt. In alle opleidingen en specialisaties staan internationale activiteiten op het programma. Zo zijn er meerdaagse excursies en kun je stage lopen bij buitenlandse bedrijven, instellingen en organisaties. Soms is het mogelijk om een deel van de opleiding in het buitenland te volgen.

Een periode in het buitenland biedt je heel wat: kennismaking met nieuwe mensen en andere gewoontes, ontwikkeling van een vreemde taal en persoonlijke groei. Maar het is vooral nuttig voor je studieresultaten en je professionele toekomst.

Begeleiding

Binnen Zone.college is er veel aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van studenten. We besteden aandacht aan kennis en vaardigheden, maar hebben ook oog voor de sociaalemotionele ontwikkeling van studenten. Ons doel: het bieden van een passende onderwijsplek aan iedereen, zodat studenten succesvol de gekozen opleiding af kunnen ronden en een passende plek op de arbeidsmarkt vinden of een passende vervolgopleiding kunnen kiezen.

Kosten en toelating

Naast de wettelijke toelating speelt ook het advies van jouw school een rol bij de toelating. Daarnaast kijken we ook naar motivatie, beroepsbeeld, praktijkervaring, verwachtingen en kansen op de arbeidsmarkt. We willen je zo goed voorbereiden op een leuke schooltijd en een professionele (groene) toekomst in binnen- of buitenland.

Met dit diploma kun je leiding geven en draag je verantwoordelijkheid voor praktisch werk, planning en beheer. Je beheerst dat praktische werk zelf natuurlijk tot in de puntjes. Met een diploma op niveau 4 kun je doorstuderen aan het hbo. De opleiding op dit niveau kun je het beste succesvol afronden met het vmbo-diploma gemengde of theoretische leerweg op zak.

Wettelijke toelating:

 • Diploma voor  mbo niveau 2/3 of vmbo KL, GL of TL of mavo of overgangsbewijs klas 3-4 havo/vwo

Start en inschrijving
Wil je volgend jaar deze opleiding gaan volgen? Dan raden we je aan om je vóór 1 april in te schrijven. De opleiding start, bij voldoende aanmeldingen, in augustus/september van het aankomende jaar. Inschrijven kan via de knop ‘aanmelden’ op deze pagina.

Kosten
Ben je op 1 augustus ouder dan 18 jaar? Dan betaal je wettelijk lesgeld. De hoogte van het lesgeld wordt vastgesteld door het ministerie. Een opleiding kent ook een studentenbijdrage. Deze betaal je aan Zone.college. De studentenbijdrage bestaat uit een verplicht deel voor onder meer boeken en licenties en een vrijwillig deel voor bijvoorbeeld excursies en kleding. Lees hier de meest gestelde vragen over de studentenbijdrage.

Aanmelden
Wanneer Zone.college jouw aanmelding heeft ontvangen, sturen wij je een ontvangstbevestiging. Zo weet jij dat wij jouw aanmelding in goede orde hebben ontvangen.

Vervolgens wordt jouw aanmelding in behandeling genomen en ontvang je bericht over de vervolgprocedure. Heb je in de tussentijd nog vragen? Bel dan met

Almelo mboadministratie@zone.college 088-2620700
Deventer mboadministratie@zone.college 088-2620700
Doetinchem mboadministratie@zone.college 088-2620700
Enschede mboadministratie@zone.college 088-2620700
Hardenberg admhardenberg@zone.college 038-4671149
Twello mboadministratie@zone.college 088-2620700
Zwolle admzwolle@zone.college 038-4671120

Beroepen

Met de opleiding opzichter/uitvoerder groene ruimte kun je aan de slag als:

 • Houtproducent
 • Leidinggevende Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, provinciale landschappen
 • Voorlichter
 • Groenadviseur
 • Beheerder landgoed
 • Leidinggevende grootgroenvoorziening
 • Boswachter

Start jij na de zomervakantie met je mbo-opleiding?

Bekijk de veelgestelde vragen