Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk

Je baas is er deze week niet en jij runt het loonwerkersbedrijf. Alles verloopt tot nu toe prima, de werknemers weten wat er van hen verwacht wordt en nieuwe orders plan je goed in. Vandaag is het de eerste dag voor de nieuwe stagiaire, jij gaat hem begeleiden. ’s Ochtends beginnen jullie met koffie en stel je hem voor aan de collega’s. Daarna gaan jullie op pad, gewasbescherming. De boeren willen geen onkruid tussen het gewas en daar zorgen jullie voor. ’s Middags zit je weer op kantoor, er moet nog een aantal orders worden verwerkt. De ideale dag voor jou. Buiten aan het werk met de grote machines en binnen op kantoor de administratieve handelingen verrichten. Een top baan!

* De BBL variant van deze opleiding wordt alleen aangeboden in Hardenberg en Zwolle.

De opleiding

Wat leer ik?

Tijdens de driejarige opleiding Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk leer je hoe je zelfstandig de dagelijkse werkzaamheden moet doen die op het bedrijf uitgevoerd moeten worden. Je loopt stage bij verschillende bedrijven. Dat zijn meestal stages van één of enkele dagen per week, en soms zijn het blokstages. Elke week ga je 1 á 2 dagen op stage. Wij helpen je met het zoeken van een geschikte stageplek. Je gaat op stage bij verschillende bedrijven, binnen de regio, maar ook elders in Nederland, of zelfs in het buitenland. Tijdens deze stages moet je opdrachten uitvoeren die je van school meekrijgt. Daarnaast ga je een aantal keren per jaar bepaalde vaardigheden oefenen: machinevaardigheid (aan- en afkoppelen van machines, behendigheidsoefeningen) ploegen, zaaien, basis motoren, trekker testen, aandrijftechniek, constructiewerk. Deze doe je soms in onze eigen techniekruimte, maar soms ook bij gespecialiseerde praktijkscholen. De theorie hiervoor krijg je dan op school. Dit doen we in periodes van 8 weken.

Tijdens de opleiding volg je cursussen (theorie), trainingen (praktijk) en loop je stage. Je krijgt vakken als:

 • Landbouw techniek
 • Specifieke teeltkennis
 • Omgaan met machines
 • Bodem en bemesting
 • Bedrijfseconomie
 • Nederlands
 • Rekenen
 • Burgerschap
 • Coaching
Stage

Tijdens de opleiding loop je regelmatig stage (beroepspraktijkvorming ofwel BPV). Tijdens deze stage maak je kennis met je toekomstige beroep en werk je aan wisselende werkzaamheden. Natuurlijk kijk je tijdens de stage of de theorie met de praktijk klopt. Werken met collega’s, leidinggevenden en leveranciers staat centraal. Je kunt ervaring opdoen bij de verschillende bedrijven. Het kan zijn dat je een aantal weken aaneen stage loopt of dat je elke week een paar dagen stage loopt.

In een BOL-opleiding loop je minimaal 30% van de tijd stage. In een BBL-opleiding spreken we niet van stage; tijdens deze opleiding doe je de praktijkervaring namelijk op tijdens je werk. Wij adviseren een baan voor minimaal 21 uur per week in de sector van je opleiding. Wij maken uitsluitend gebruik van BPV-bedrijven erkend door de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Dat motiveert!
We werken ook nauw samen met bedrijven die dicht bij de opleidingslocaties liggen. Bijvoorbeeld loonwerkbedrijven en toeleveranciers. Zo ervaar jij heel gericht en in de praktijk hoe projecten en opdrachten werken voor jou. Je ontwikkelt je eigen vaardigheden, beroepsmatig en sociaal. Je herkent jouw eigen talenten eerder en beter, en je komt erachter hoe een beroep werkt en hoe jij zelf werkt. Zo word je waardevol voor een werkgever en ben jij die mbo’er met de juiste bagage in zijn rugzak.

Verder studeren?

Na de opleiding Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk kun je verder in de opleiding Vakspecialist agrarisch loonwerk niveau 4. Je bent toelaatbaar tot alle niveau 4 opleidingen.

Studiegids
Over de grenzen

Bedrijven en instellingen in de groene sector zijn steeds meer internationaal georiënteerd. Ze doen zaken in het buitenland en overal in de wereld, zeker in Europa, werken Nederlanders. Bedrijven groeien door internationaal zaken te doen en werknemers moeten dus steeds meer (internationale) kennis en ervaring hebben.

Zone.college bereidt je voor op deze internationale arbeidsmarkt. In alle opleidingen en specialisaties staan internationale activiteiten op het programma. Zo zijn er meerdaagse excursies en kun je stage lopen bij buitenlandse bedrijven, instellingen en organisaties. Soms is het mogelijk om een deel van de opleiding in het buitenland te volgen.

Een periode in het buitenland biedt je heel wat: kennismaking met nieuwe mensen en andere gewoontes, ontwikkeling van een vreemde taal en persoonlijke groei. Maar het is vooral nuttig voor je studieresultaten en je professionele toekomst.

Begeleiding

Binnen Zone.college is er veel aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van studenten. We besteden aandacht aan kennis en vaardigheden, maar hebben ook oog voor de sociaalemotionele ontwikkeling van studenten. Ons doel: het bieden van een passende onderwijsplek aan iedereen, zodat studenten succesvol de gekozen opleiding af kunnen ronden en een passende plek op de arbeidsmarkt vinden of een passende vervolgopleiding kunnen kiezen.

Kosten en toelating

Na een vakopleiding kun je zelfstandig praktische werkzaamheden uitvoeren. Tevens zorg je voor de werkverdeling, de werkvoorbereiding en het werkbeheer. De opleiding op dit niveau kun je het beste succesvol afronden met het vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg op zak.

Wettelijke toelating:

 • Diploma voor  mbo niveau 2 of vmbo KL, GL of TL of mavo of overgangsbewijs klas 3-4 havo/vwo

Start en inschrijving
Wil je volgend jaar deze opleiding gaan volgen? Dan raden we je aan om je vóór 1 april in te schrijven. De opleiding start, bij voldoende aanmeldingen, in augustus/september van het aankomende jaar. Inschrijven kan via de knop ‘aanmelden’ op deze pagina.

Kosten
Ben je op 1 augustus ouder dan 18 jaar? Dan betaal je wettelijk lesgeld. De hoogte van het lesgeld wordt vastgesteld door het ministerie. Een opleiding kent ook een studentenbijdrage. Deze betaal je aan Zone.college. De studentenbijdrage bestaat uit een verplicht deel voor onder meer boeken en licenties en een vrijwillig deel voor bijvoorbeeld excursies en kleding. Lees hier de meest gestelde vragen over de studentenbijdrage.

Aanmelden
Wanneer Zone.college jouw aanmelding heeft ontvangen, sturen wij je een ontvangstbevestiging. Zo weet jij dat wij jouw aanmelding in goede orde hebben ontvangen.

Vervolgens wordt jouw aanmelding in behandeling genomen en ontvang je bericht over de vervolgprocedure. Heb je in de tussentijd nog vragen? Bel dan met

Almelo mboadministratie@zone.college 088-2620700
Deventer mboadministratie@zone.college 088-2620700
Doetinchem mboadministratie@zone.college 088-2620700
Enschede mboadministratie@zone.college 088-2620700
Hardenberg admhardenberg@zone.college 038-4671149
Twello mboadministratie@zone.college 088-2620700
Zwolle admzwolle@zone.college 038-4671120

Beroepen

Met de opleiding vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk kun je aan de slag als:

 • Zelfstandig loonwerker
 • Medewerker weg en waterbouw
 • Grondverzetmedewerker

Hulp nodig bij je studiekeuze?

Doe de studiekeuzetest