Vakbekwaam medewerker dierverzorging

Iets voor jou?

Je begint de dag met het openen van de dierenspeciaalzaak. Je doet de lichten aan en controleert de dieren, is alles in orde?; Zijn de verblijven schoon?; Hebben ze voldoende eten en te drinken? Samen met je collega loop je door de winkel en zet alles klaar voordat klanten komen. Je voert de dieren die niet genoeg voer meer hebben en je maakt de verblijven schoon. De winkel ziet er goed uit en de eerste klanten komen binnen. Je verwelkomt ze, geeft ze informatie, verkoopt de dieren en benodigdheden en beantwoordt hun vragen.

Tussendoor vul je de voorraden aan, doe je de voorraadinkoop en maak je de winkel schoon. Je neemt zelf verantwoordelijkheid voor je werkzaamheden. Zodra er geen klanten in de winkel in de winkel zijn, zie je werkzaamheden liggen en voer je ze uit. Voor je het weet is de dag voorbij. Je controleert de dieren en sluit je de winkel af.

De opleiding

Wat leer ik?

Als vakbekwaam medewerker dierverzorging ben je alert op diergezondheid, dierenwelzijn en de veiligheid van mens en dier. Je werkt met gezelschaps- of recreatiedieren. Je bent sociaal, je kent je publiek, je werkt samen met collega’s en weet van aanpakken. Je bent flexibel en niet vies van schoonmaakwerk.

Je kerntaken zijn: zorg dragen voor dieren, begeleiden voortplanting van dieren en inspelen op de wens van klant en/of publiek, deze vaardigheden leer je tijdens de opleiding. Dit gebeurt tijdens de cursussen (theorie), trainingen (praktijk) en tijdens de stage.

Je loopt gedurende de drie schooljaren stage en je volgt lessen op school. Tijdens de opleiding volg je cursussen (theorie), trainingen (praktijk) en loop je stage. Je krijgt vakken als:

 • Diervoeding
 • Dierenwelzijn
 • Dierverzorging
 • Nederlands
 • Rekenen
 • Burgerschap
 • Coaching

De driejarige opleiding op niveau 3, wordt afgesloten met een Proeve van Bekwaamheid (PvB). De PvB wordt in de echte praktijksituatie afgenomen, bijvoorbeeld op het BPV-bedrijf waar je stage hebt gelopen.

Stage

Tijdens de opleiding Dierverzorging loop je regelmatig stage (beroepspraktijkvorming ofwel BPV). Tijdens deze stage maak je kennis met je toekomstige beroep en werk je aan wisselende werkzaamheden. Natuurlijk kijk je tijdens de stage of de theorie met de praktijk klopt. Werken met collega’s, leidinggevenden en leveranciers staat centraal. Je kunt ervaring opdoen bij de verschillende bedrijven. Het kan zijn dat je een aantal weken aaneen stage loopt of dat je elke week een paar dagen stage loopt.

In een BOL-opleiding heb je minimaal 30% van de tijd BPV. In een BBL-opleiding spreken we niet van stage; de praktijkervaring doe je namelijk op tijdens je werk. Wij adviseren een baan voor minimaal 21 uur per week in de sector van je opleiding. Wij maken uitsluitend gebruik van BPV-bedrijven erkend door de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Dat motiveert!
We werken ook nauw samen met bedrijven die dicht bij de opleidingslocaties liggen. Bijvoorbeeld dierenasiels, kinder- of wijkboerderijen. Zo ervaar jij heel gericht en in de praktijk hoe projecten en opdrachten werken voor jou. Je ontwikkelt je eigen vaardigheden, beroepsmatig en sociaal. Je herkent jouw eigen talenten eerder en beter, en je komt erachter hoe een beroep werkt en hoe jij zelf werkt. Zo word je waardevol voor een werkgever en ben jij die mbo’er met de juiste bagage in zijn rugzak.

Leren op een echt bedrijf
Kinderboerderij Baalder en zorgbedrijf Zwieseborg zijn belangrijke praktijkbedrijven voor de opleiding Dierverzorging in Hardenberg. Studenten leren hier in een bedrijfsmatige situatie. Wat ze leren op school, brengen ze direct in de praktijk. Ze zien zo direct resultaat van het werk. De studenten helpen op de kinderboerderij en verzorgen de dieren, klussen in de stal, maken de hokken schoon en begeleiden gehandicapte deelnemers. Op kinderboerderij Baalder verzorgen ze ook educatieve groenlessen voor basisscholen in Hardenberg en omgeving.

Trainingen voor mens en dier
Binnen de opleiding Dierverzorging in Zwolle wordt ook het onderdeel ‘trainen’ aangeboden. Hiervoor onderhouden we nauwe contacten met de Hondenschool Zwolle. Bij deze hondenschool kunnen studenten allerlei trainingen volgen, zoals het trainen van honden en de training ‘hoe geef ik een goede training’. De reacties van de deelnemende studenten zijn positief.

Waar kun je stage lopen?

 • Brutus hondenuitlaatservice in Zwolle
 • Dierenhotel Lelystad in Lelystad
 • Dierenpark Emmen in Emmen
 • Dierenpension Shanai in Vaassen
 • Hondenschool Martin Gaus
 • Hondenschool Zwolle in Zwolle
 • Hondenuitlaatservice Baloe in Heerde
 • Kinderboerderij Cantecleer in Kampen
 • Kinderboerderij Schellerhoeve in Zwolle
 • MeerZoo in Marknesse
 • St. Paardrijden gehandicapten in IJsselmuiden
 • St.Paardrijden gehandicapten ’t Hoefijzer in Zwolle
 • Zwols dierenasiel
 • Kinderboerderij Dekibo in Dedemsvaart
 • Jumper dierenspeciaalzaak in Hardenberg
 • Hondenschool Happy Tails in Beerzeveld
 • Zorgboerderij Teun’s Hoeve in Balkbrug
 • Dierenpension Koningen in Balkbrug
 • Stichting Kinderboerderijen Zwolle
Verder studeren

Als je verder wilt studeren kan je een mbo-opleiding Dierverzorging niveau 4 volgen. Je bent ook toelaatbaar tot andere niveau 4 opleidingen.

Studiegids

De informatie over de inhoud van de opleiding staat in deel 1, de Onderwijs- en Examenregeling (OER)
en de informatie betreffende algemene schoolzaken staat in deel 2, “Algemene informatie en informatie betreffende de onderwijslocaties.

Over de grenzen

Bedrijven en instellingen in de groene sector zijn steeds meer internationaal georiënteerd. Ze doen zaken in het buitenland en overal in de wereld, zeker in Europa, werken Nederlanders. Bedrijven groeien door internationaal zaken te doen en werknemers moeten dus steeds meer (internationale) kennis en ervaring hebben.

Zone.college bereidt je voor op deze internationale arbeidsmarkt. In alle opleidingen en specialisaties staan internationale activiteiten op het programma. Zo zijn er meerdaagse excursies en kun je stage lopen bij buitenlandse bedrijven, instellingen en organisaties. Soms is het mogelijk om een deel van de opleiding in het buitenland te volgen.

Een periode in het buitenland biedt je heel wat: kennismaking met nieuwe mensen en andere gewoontes, ontwikkeling van een vreemde taal en persoonlijke groei. Maar het is vooral nuttig voor je studieresultaten en je professionele toekomst.

Begeleiding

Binnen Zone.college is er veel aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van studenten. We besteden aandacht aan kennis en vaardigheden, maar hebben ook oog voor de sociaalemotionele ontwikkeling van studenten. Ons doel: het bieden van een passende onderwijsplek aan iedereen, zodat studenten succesvol de gekozen opleiding af kunnen ronden en een passende plek op de arbeidsmarkt vinden of een passende vervolgopleiding kunnen kiezen.

Kosten en toelating

Na een vakopleiding kun je zelfstandig praktische werkzaamheden uitvoeren. Tevens zorg je voor de werkverdeling, de werkvoorbereiding en het werkbeheer. De opleiding op dit niveau kun je het beste succesvol afronden met het vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg op zak.

Wettelijke toelating:

 • Diploma voor  mbo niveau 2 of vmbo KL, GL of TL of mavo of overgangsbewijs klas 3-4 havo/vwo

Start en inschrijving
Wil je volgend jaar deze opleiding gaan volgen? Dan raden we je aan om je vóór 1 april in te schrijven. De opleiding start, bij voldoende aanmeldingen, in augustus/september van het aankomende jaar. Inschrijven kan via de knop ‘aanmelden’ op deze pagina.

Kosten
Ben je op 1 augustus ouder dan 18 jaar? Dan betaal je wettelijk lesgeld. De hoogte van het lesgeld wordt vastgesteld door het ministerie. Een opleiding kent ook een studentenbijdrage. Deze betaal je aan Zone.college. De studentenbijdrage bestaat uit een verplicht deel voor onder meer boeken en licenties en een vrijwillig deel voor bijvoorbeeld excursies en kleding. Lees hier de meest gestelde vragen over de studentenbijdrage.

Aanmelden
Wanneer Zone.college jouw aanmelding heeft ontvangen, sturen wij je een ontvangstbevestiging. Zo weet jij dat wij jouw aanmelding in goede orde hebben ontvangen.

Vervolgens wordt jouw aanmelding in behandeling genomen en ontvang je bericht over de vervolgprocedure. Heb je in de tussentijd nog vragen? Bel dan met

Almelo mboadministratie@zone.college 088-2620700
Deventer mboadministratie@zone.college 088-2620700
Doetinchem mboadministratie@zone.college 088-2620700
Enschede mboadministratie@zone.college 088-2620700
Hardenberg admhardenberg@zone.college 038-4671149
Twello mboadministratie@zone.college 088-2620700
Zwolle admzwolle@zone.college 038-4671120

Beroepen

Met de opleiding vakbekwaam medewerker dierverzorging kun je aan de slag als:

 • Medewerker zorgboerderij
 • Medewerker dierenasiel / dierenpension
 • Medewerker dierentuin
 • Medewerker kinderboederij
 • Medewerker dierenspeciaalzaak
 • Medewerker geitenboerderij
 • Medewerker hondenuitlaatservice
 • Medewerker paardenbedrijf

Start jij na de zomervakantie met je mbo-opleiding?

Bekijk de veelgestelde vragen