Vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie (Bos- & natuurbeheer)

Als vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie werk je buiten, ben je lekker bezig en zorg je dat iedereen op de juiste manier met de natuur om gaat. Jij vindt het geweldig! Van aanleg en onderhoud tot plannen en begeleiden van werkzaamheden in het bos en op natuurterreinen; jij weet hoe het hoort en houdt van de afwisseling. Overleggen met je leidinggevende, aansturen van directe collega’s en werken volgens planning gaat je gemakkelijk af. Natuurlijk moet je kunnen zagen, maaien of rasters plaatsen. Dat doe je altijd op een veilige manier. En je ziet ook direct of er iets mis is met bomen, struiken, planten of dieren. Samen met je collega’s zorg jij voor een goed functionerende omgeving voor mens, plant en dier.

De opleiding

Wat leer ik?

Tijdens de opleiding volg je cursussen (theorie), trainingen (praktijk) en loop je stage. Je krijgt onderdelen als:

 • Flora- en faunakennis
 • Cultuur-, civiel- en natuurtechnisch werk
 • Voorlichting en educatie
 • Evenementen organiseren
 • Inventariseren en monitoren
 • Ontwerpen en inrichten
 • Werkvoorbereiding
 • Nederlands
 • Burgerschap
 • Rekenen
 • Coaching

Zone.college is één van de twee onderwijsinstellingen waar je de opleiding Bos- en natuurbeheer kunt volgen. Uniek dus! Je belangrijkste klaslokalen zijn verschillende natuurgebieden en landgoederen. Hier werk je samen met je studiegenoten aan echte opdrachten. Ook voor het studentenbedrijf Forest Projects voer je opdrachten uit.

Stage

Tijdens de specialisatie Bos- en natuurbeheer loop je regelmatig stage (beroepspraktijkvorming ofwel BPV). Tijdens deze stage maak je kennis met je toekomstige beroep en werk je aan wisselende werkzaamheden. Natuurlijk kijk je tijdens de stage of de theorie met de praktijk klopt. Werken met collega’s, leidinggevenden en leveranciers staat centraal. Je kunt ervaring opdoen bij de verschillende bedrijven. Het kan zijn dat je een aantal weken aaneen stage loopt of dat je elke week een paar dagen stage loopt.

In een BOL-opleiding heb je minimaal 30% van de tijd BPV. In een BBL-opleiding spreken we niet van stage; de praktijkervaring doe je namelijk op tijdens je werk. Wij adviseren een baan voor minimaal 21 uur per week in de sector van je opleiding. Wij maken uitsluitend gebruik van BPV-bedrijven erkend door de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Dat motiveert!
We werken ook nauw samen met bedrijven die dicht bij de opleidingslocaties liggen. Bijvoorbeeld grootgroenvoorzieningsbedrijven, natuurorganisaties of provincies. Zo ervaar jij heel gericht en in de praktijk hoe projecten en opdrachten werken voor jou. Je ontwikkelt je eigen vaardigheden, beroepsmatig en sociaal. Je herkent jouw eigen talenten eerder en beter, en je komt erachter hoe een beroep werkt en hoe jij zelf werkt. Zo word je waardevol voor een werkgever en ben jij die mbo’er met de juiste bagage in zijn rugzak.

Verder studeren

Na je opleiding op niveau 3 kun je doorstromen naar de mbo-opleiding Opzichter/uitvoerder groene ruimte niveau 4.

Studiegids
Over de grenzen

Bedrijven en instellingen in de groene sector zijn steeds meer internationaal georiënteerd. Ze doen zaken in het buitenland en overal in de wereld, zeker in Europa, werken Nederlanders. Bedrijven groeien door internationaal zaken te doen en werknemers moeten dus steeds meer (internationale) kennis en ervaring hebben.

Zone.college bereidt je voor op deze internationale arbeidsmarkt. In alle opleidingen en specialisaties staan internationale activiteiten op het programma. Zo zijn er meerdaagse excursies en kun je stage lopen bij buitenlandse bedrijven, instellingen en organisaties. Soms is het mogelijk om een deel van de opleiding in het buitenland te volgen.

Een periode in het buitenland biedt je heel wat: kennismaking met nieuwe mensen en andere gewoontes, ontwikkeling van een vreemde taal en persoonlijke groei. Maar het is vooral nuttig voor je studieresultaten en je professionele toekomst.

Begeleiding

Binnen Zone.college is er veel aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van studenten. We besteden aandacht aan kennis en vaardigheden, maar hebben ook oog voor de sociaalemotionele ontwikkeling van studenten. Ons doel: het bieden van een passende onderwijsplek aan iedereen, zodat studenten succesvol de gekozen opleiding af kunnen ronden en een passende plek op de arbeidsmarkt vinden of een passende vervolgopleiding kunnen kiezen.

Kosten en toelating

Naast de wettelijke toelating speelt ook het advies van jouw school een rol bij de toelating. Daarnaast kijken we ook naar motivatie, beroepsbeeld, praktijkervaring, verwachtingen en kansen op de arbeidsmarkt. We willen je zo goed voorbereiden op een leuke schooltijd en een professionele (groene) toekomst in binnen- of buitenland.

Na een vakopleiding kun je zelfstandig praktische werkzaamheden uitvoeren. Tevens zorg je voor de werkverdeling, de werkvoorbereiding en het werkbeheer. De opleiding op dit niveau kun je het beste succesvol afronden met het vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg op zak.

Wettelijke toelating:

 • Diploma voor  mbo niveau 2 of vmbo KL, GL of TL of mavo of overgangsbewijs klas 3-4 havo/vwo

 Start en inschrijving
Wil je volgend jaar deze opleiding gaan volgen? Dan raden we je aan om je vóór 1 april in te schrijven. De opleiding start, bij voldoende aanmeldingen, in augustus/september van het aankomende jaar. Inschrijven kan via de knop ‘aanmelden’ op deze pagina.

Kosten
Ben je op 1 augustus ouder dan 18 jaar? Dan betaal je wettelijk lesgeld. De hoogte van het lesgeld wordt vastgesteld door het ministerie. Een opleiding kent ook een studentenbijdrage. Deze betaal je aan Zone.college. De studentenbijdrage bestaat uit een verplicht deel voor onder meer boeken en licenties en een vrijwillig deel voor bijvoorbeeld excursies en kleding. Lees hier de meest gestelde vragen over de studentenbijdrage.

Aanmelden
Wanneer Zone.college jouw aanmelding heeft ontvangen, sturen wij je een ontvangstbevestiging. Zo weet jij dat wij jouw aanmelding in goede orde hebben ontvangen.

Vervolgens wordt jouw aanmelding in behandeling genomen en ontvang je bericht over de vervolgprocedure. Heb je in de tussentijd nog vragen? Bel dan met

Almelo mboadministratie@zone.college 088-2620700
Deventer mboadministratie@zone.college 088-2620700
Doetinchem mboadministratie@zone.college 088-2620700
Enschede mboadministratie@zone.college 088-2620700
Hardenberg admhardenberg@zone.college 038-4671149
Twello mboadministratie@zone.college 088-2620700
Zwolle admzwolle@zone.college 038-4671120

Beroepen

Met de opleiding vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie kun je aan de slag als:

 • Medewerker grootgroenvoorziening
 • Medewerker landgoed
 • Medewerker Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, provinciale landschappen
 • Medewerker milieueducatie
 • Voorlichter
 • Groenmedewerker waterschap
 • Terreinbeheerder
Toon video

Vragen over een mbo-opleiding? Maak een belafspraak!

Maak een afspraak