Vakexpert voeding en technologie

Chocoladerepen, heerlijk. Je kunt er geen genoeg van krijgen. In de fabriek waar je als leidinggevende werkt maken ze allerlei soorten repen, met noot, zonder noot, melk chocolade of juist puur met een vanillesmaak. En die laatste smaak heb jij samen met je team bedacht. Voordat de reep in de supermarkt lag ging er heel wat aan vooraf. Het bedenken van een nieuwe smaakvariant, de smaak uittesten en bijstellen, de kwaliteit controleren en onderzoeken wat er nodig is om de reep in grote hoeveelheden te produceren. Jij vindt al die verschillende werkzaamheden geweldig. Jij zorgt er voor dat de kwaliteit en voedselveiligheid altijd perfect is.

 

Voor wie?

Mueslirepen… Heerlijk! Je kunt er geen genoeg van krijgen. In de fabriek waar je als leidinggevende werkt, maken ze allerlei soorten repen: mét noot, zónder noot, met honing of juist met pure chocolade en een vanillesmaak. Die laatste smaak heb jij samen met je team bedacht. Voordat de reep in de supermarkt lag, ging er heel wat aan vooraf: het bedenken van een nieuwe smaakvariant, de smaak testen en bijstellen, de kwaliteit controleren en onderzoeken wat er nodig is om de reep in grote hoeveelheden te produceren. Je vindt al die verschillende werkzaamheden geweldig. Jij zorgt er voor dat de kwaliteit en voedselveiligheid altijd perfect is.

Wat leer ik?

Tijdens de opleiding volg je cursussen en werk je in de voedingssector. Je krijgt vakken als:

 • Hygiëne.
 • Laboratoriumonderzoek.
 • Productbereiding.
 • Leidinggeven.
 • Projectmatig werken.
 • Nederlands.
 • Rekenen.
 • Burgerschap.
 • Coaching.
Wanneer kan ik me aanmelden en wanneer start de opleiding?

Meld je voor 1 april aan via www.mbozone.nl. De opleiding start in augustus/september.

Wanneer we jouw aanmelding  ontvangen, krijg je hiervan een bevestiging. Zo weet je dat wij jouw aanmelding in goede orde hebben ontvangen.

Vervolgens wordt jouw aanmelding in behandeling genomen en ontvang je bericht over de vervolgprocedure. Heb je in de tussentijd nog vragen? We staan je graag te woord. Bel dan met:

Almelo mboadministratie@zone.college 088-2620700
Deventer mboadministratie@zone.college 088-2620700
Doetinchem mboadministratie@zone.college 088-2620700
Enschede mboadministratie@zone.college 088-2620700
Hardenberg admhardenberg@zone.college 038-4671149
Twello mboadministratie@zone.college 088-2620700
Zwolle admzwolle@zone.college 038-4671120
Wat zijn de toelatingseisen?

Voor de opleiding Vakbekwaam medewerker voeding en technologie geldt dat je minimaal in het bezit bent van een diploma voor mbo niveau 2/3, vmbo KL, GL of TL, mavo of dat je een overgangsbewijs klas 3-4 havo/vwo hebt. Het advies van de school waar je je vooropleiding hebt gedaan, speelt ook een rol bij de toelating tot je nieuwe opleiding.

Na je aanmelding voor de opleiding, word je uitgenodigd voor het maken van een AMN Talentscan. Deze scan duurt ongeveer 1,5 uur en bevat vragen als: ‘Wie ben je?’ en ‘Wat zijn je sterke en zwakke punten?’ De scan is geen toelatingstest. Op basis van jouw resultaten gaan we samen kijken of de opleiding die je graag wilt volgen ook echt bij jou past.

Wat zijn de kosten?

Ben je op 1 augustus ouder dan 18 jaar? Dan betaal je wettelijk lesgeld. De hoogte van het wettelijk lesgeld is voor een BBL-opleiding afhankelijk van het niveau van je opleiding. Er is een onderscheid tussen niveau 1/2 en 3/4. Het wettelijk lesgeld voor een BBL-opleiding (deeltijd mbo) wordt ook wel cursusgeld genoemd. Lees hier de meest gestelde vragen over de studentenbijdrage.

Voor deze opleiding bestaat vanuit de overheid geen tegemoetkoming in de studiekosten. De werkgever kan in aanmerking komen voor belastingvoordeel. Kijk hier voor meer informatie over mogelijke subsidies en belastingvoordeel.

Werken

In de BBL-opleiding ga je een of twee dagen per week naar school. De praktijkervaring doe je op tijdens je werk, hiervoor heb je voor minimaal 24 uur per week een baan bij een bedrijf dat wordt erkend door de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Na de opleiding

Na deze opleiding kun je aan de slag als productontwikkelaar, medewerker kwaliteitsdienst, allround operator, productspecialist, ploegleider of laborant. Je kunt er ook voor kiezen om door te leren op het hbo. Of je ontwikkelt je verder met één van onze cursussen.

Wat leer ik?

Je leert zelfstandig producten bedenken, bereiden, verpakken en controleren. Daarom wordt er aandacht besteed aan onderwerpen, zoals hygiëne, productbereiding, laboratoriumonderzoek, recepturen berekenen en bedienen van apparatuur. Dit gebeurt tijdens cursussen (theorie), trainingen (praktijk), zelfwerkzaamheid en BPV (stage).

Iedere periode werk je aan een integrale opdracht. Dit doe je soms alleen, in tweetallen of in een groep. Bij iedere integrale opdracht maak je kennis met een beroepssituatie uit de voedingsmiddelensector. Voorbeelden hiervan zijn het uitvoeren van een laboratorium onderzoek in opdracht van het BPV-bedrijf, uitvoeren van een hygiëne-inspectie of het uitvoeren van een audit en het aansturen van een projectgroep. Cursussen en trainingen helpen je bij de uitvoering van de integrale opdracht. Je persoonlijke coach begeleidt je tijdens de opleiding.

Tijdens de opleiding volg je cursussen (theorie), trainingen (praktijk) en loop je stage. Je krijgt  vakken als:

 • Hygiëne.
 • Laboratoriumonderzoek.
 • Productbereiding.
 • Leidinggeven.
 • Projectmatig werken.
 • Nederlands.
 • Rekenen.
 • Burgerschap.
 • Coaching.
Stage

Tijdens de opleiding Vakexpert voeding en technologie loop je regelmatig stage (beroepspraktijkvorming ofwel BPV). Tijdens deze stage maak je kennis met je toekomstige beroep en werk je aan wisselende werkzaamheden. Natuurlijk kijk je tijdens de stage of de theorie met de praktijk klopt. Werken met collega’s, leidinggevenden en leveranciers staat centraal. Je kunt ervaring opdoen bij de verschillende bedrijven. Het kan zijn dat je een aantal weken aaneen stage loopt of dat je elke week een paar dagen stage loopt.

In een BOL-opleiding loop je minimaal 30% van de tijd stage. In een BBL-opleiding spreken we niet van stage; tijdens deze opleiding doe je de praktijkervaring namelijk op tijdens je werk. Wij adviseren een baan voor minimaal 21 uur per week in de sector van je opleiding. Wij maken uitsluitend gebruik van BPV-bedrijven erkend door de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Dat motiveert!
We werken ook nauw samen met bedrijven die dicht bij de opleidingslocaties liggen. Zo ervaar jij heel gericht en in de praktijk hoe projecten en opdrachten werken voor jou. Je ontwikkelt je eigen vaardigheden, beroepsmatig en sociaal. Je herkent jouw eigen talenten eerder en beter, en je komt erachter hoe een beroep werkt en hoe jij zelf werkt. Zo word je waardevol voor een werkgever en ben jij die mbo’er met de juiste bagage in zijn rugzak.

Verder studeren

 

Je kunt er voor kiezen om na je opleiding verder te studeren. Na je opleiding op niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding en ben je toelaatbaar tot alle niveau 4 opleidingen.

 

Studiegids

De informatie over de inhoud van de opleiding staat in deel 1, de Onderwijs- en Examenregeling (OER)
en de informatie betreffende algemene schoolzaken staat in deel 2, “Algemene informatie en informatie betreffende de onderwijslocaties.

Over de grenzen

Bedrijven en instellingen in de groene sector zijn steeds meer internationaal georiënteerd. Ze doen zaken in het buitenland en overal in de wereld, zeker in Europa, werken Nederlanders. Bedrijven groeien door internationaal zaken te doen en werknemers moeten dus steeds meer (internationale) kennis en ervaring hebben.

Zone.college bereidt je voor op deze internationale arbeidsmarkt. In alle opleidingen en specialisaties staan internationale activiteiten op het programma. Zo zijn er meerdaagse excursies en kun je stage lopen bij buitenlandse bedrijven, instellingen en organisaties. Soms is het mogelijk om een deel van de opleiding in het buitenland te volgen.

Een periode in het buitenland biedt je heel wat: kennismaking met nieuwe mensen en andere gewoontes, ontwikkeling van een vreemde taal en persoonlijke groei. Maar het is vooral nuttig voor je studieresultaten en je professionele toekomst.

Begeleiding

Binnen Zone.college is er veel aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van studenten. We besteden aandacht aan kennis en vaardigheden, maar hebben ook oog voor de sociaalemotionele ontwikkeling van studenten. Ons doel: het bieden van een passende onderwijsplek aan iedereen, zodat studenten succesvol de gekozen opleiding af kunnen ronden en een passende plek op de arbeidsmarkt vinden of een passende vervolgopleiding kunnen kiezen.

Kosten en toelating

Voor de opleiding Vakbekwaam medewerker voeding en technologie geldt dat je minimaal een diploma voor  mbo niveau 2/3 of vmbo KL, GL of TL of mavo of overgangsbewijs klas 3-4 havo/vwo nodig hebt. Heb je een havo-overgangsbewijs naar klas 4? Dan kun je je ook aanmelden voor deze opleiding. Het advies van de school waar je je vooropleiding hebt gedaan, speelt ook een rol bij de toelating tot je nieuwe opleiding. Na je aanmelding voor de opleiding, word je uitgenodigd voor het maken van een AMN Talentscan. Deze scan duurt ongeveer 1,5 uur en bevat vragen als: ‘Wie ben je?’ en ‘Wat zijn je sterke en zwakke punten?’ De scan is geen toelatingstest. Op basis van jouw resultaten gaan we samen kijken of de opleiding die je graag wilt volgen ook echt bij jou past.

Start en inschrijving
Wil je volgend jaar deze opleiding gaan volgen? Dan raden we je aan om je vóór 1 april in te schrijven. De opleiding start, bij voldoende aanmeldingen, in augustus/september van het aankomende jaar. Inschrijven kan via de knop ‘aanmelden’ op deze pagina.

Kosten
Ben je op 1 augustus ouder dan 18 jaar? Dan betaal je wettelijk lesgeld. De hoogte van het lesgeld wordt vastgesteld door het ministerie. Een opleiding kent ook een studentenbijdrage. Deze betaal je aan Zone.college. De studentenbijdrage bestaat uit een verplicht deel voor onder meer boeken en licenties en een vrijwillig deel voor bijvoorbeeld excursies en kleding. Lees hier de meest gestelde vragen over de studentenbijdrage.

Aanmelden
Wanneer Zone.college jouw aanmelding heeft ontvangen, sturen wij je een ontvangstbevestiging. Zo weet jij dat wij jouw aanmelding in goede orde hebben ontvangen.

Beroepen

Met de opleiding vakexpert voeding en technologie kun je aan de slag als:

 • Productontwikkelaar
 • Medewerker kwaliteitsdienst
 • Allround operator
 • Productspecialist
 • Ploegchef
 • Laborant

Start jij na de zomervakantie met je mbo-opleiding?

Bekijk de veelgestelde vragen