Verkoopspecialist groene detailhandel

Als verkoopspecialist werk je in een brede branche, met veel verschillende mensen. Je bent makkelijk in de omgang en je kan je snel inleven in de klant. Jouw doel: tevreden klanten en een optimale verkoop. Je hebt continu oog voor wat er gebeurt op de winkelvloer: wat doet de klant, wat wil de klant, wat doen jouw collega’s en hoe ziet de winkel eruit? Alles wat je ziet, gebruik je als input voor vernieuwingen op de werkvloer. Je bent bereid je handen uit de mouwen te steken, je adviseert je leidinggevende als het gaat om het optimaliseren van de verkoop, presentaties en natuurlijk de klantbenadering. Tevreden klanten en het optimaliseren van de verkoop en het assortiment; daar doe je het voor!

Voor wie?

Als verkoopspecialist werk je in een brede branche met veel verschillende mensen. Je bent makkelijk in de omgang en je kunt je snel inleven in de klant. Jouw doel: tevreden klanten en een optimale verkoop.

Je hebt continu oog voor wat er gebeurt op de winkelvloer: wat doet de klant, wat wil de klant, wat doen jouw collega’s en hoe ziet de winkel eruit? Alles wat je ziet, gebruik je als input voor vernieuwingen op de werkvloer. Je maakt werkplanningen en stuurt mensen aan. Ook ben je bereid je handen uit de mouwen te steken en adviseer je je leidinggevende als het gaat om het optimaliseren van de verkoop, presentaties en natuurlijk de klantbenadering.

Wat leer ik?

Tijdens de opleiding volg je cursussen (theorie) en werk je bijvoorbeeld bij een tuincentrum of groothandel. Je krijgt vakken als:

 • Leidinggeven.
 • Handel en verkoop.
 • Kassa bedienen.
 • Begeleiden medewerkers.
 • Verzorgen van de verkoopruimte.
 • Voorraad bewaken en bestellen.
 • Levend assortiment.
 • Planning maken.
 • Het optimaliseren van de afdeling.
 • Engels.
 • Duits.
 • Rekenen.
 • Burgerschap.
 • Coaching.
Wanneer kan ik me aanmelden en wanneer start de opleiding?

Meld je voor 1 april aan via www.mbozone.nl. De opleiding start in augustus/september.

Wanneer we jouw aanmelding  ontvangen, krijg je hiervan een bevestiging. Zo weet je dat wij jouw aanmelding in goede orde hebben ontvangen.

Vervolgens wordt jouw aanmelding in behandeling genomen en ontvang je bericht over de vervolgprocedure. Heb je in de tussentijd nog vragen? We staan je graag te woord. Bel dan met:

Almelo mboadministratie@zone.college 088-2620700
Deventer mboadministratie@zone.college 088-2620700
Doetinchem mboadministratie@zone.college 088-2620700
Enschede mboadministratie@zone.college 088-2620700
Hardenberg admhardenberg@zone.college 038-4671149
Twello mboadministratie@zone.college 088-2620700
Zwolle admzwolle@zone.college 038-4671120
Wat zijn de toelatingseisen?

De wettelijke toelatingseisen voor deze opleiding zijn:

 • Je bent in het bezit van een diploma voor  mbo niveau 2, vmbo KL, GL of TL, mavo of je hebt een overgangsbewijs klas 3-4 havo/vwo.

Naast de wettelijke toelating hanteren wij voor deze opleiding een verplichte intake-activiteit. Deze activiteit bestaat uit het volgen van een voorstage bij een tuincentrum van minimaal vijf werkdagen.

Wat zijn de kosten?

Ben je op 1 augustus ouder dan 18 jaar? Dan betaal je wettelijk lesgeld. De hoogte van het wettelijk lesgeld is voor een BBL-opleiding afhankelijk van het niveau van je opleiding. Er is een onderscheid tussen niveau 1/2 en 3/4. Het wettelijk lesgeld voor een BBL-opleiding (deeltijd mbo) wordt ook wel cursusgeld genoemd. Lees hier de meest gestelde vragen over de studentenbijdrage.

Voor deze opleiding bestaat vanuit de overheid geen tegemoetkoming in de studiekosten. De werkgever kan in aanmerking komen voor belastingvoordeel. Kijk hier voor meer informatie over mogelijke subsidies en belastingvoordeel.

Werken

In de BBL-opleiding ga je een of twee dagen per week naar school. De praktijkervaring doe je op tijdens je werk, hiervoor heb je voor minimaal 24 uur per week een baan bij een bedrijf dat wordt erkend door de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Na de opleiding

Na de opleiding groene detailhandel op niveau 3 kun je bijvoorbeeld aan de slag als: vakbekwaam verkoper, verkoopspecialist, verkoopadviseur, in en verkoopmedewerker of logistiek medewerker.

Na je diploma kun je direct aan de slag. Maar je kunt er ook voor kiezen om door te leren. Je kunt doorstromen naar manager retail op niveau 4 of je verder ontwikkelen met één van onze cursussen.

 

 

Wat leer ik?

Tijdens deze opleiding leer je hoe je de goederenstroom en winkelpresentatie verzorgt. Daarnaast leer je op welke manieren je de verkoop kunt optimaliseren, verbeterplannen opstelt, verkoopresultaten analyseert en leer je werken met natuurlijke en levende producten. Na het afronden van de opleiding weet je hoe je natuurlijke en levende producten verzorgt in een winkel, kun je een advies uitbrengen over het assortiment, de verkoop en kun je de afzetmarkt analyseren.

Tijdens de opleiding krijg je naast de algemene vakken als Nederlands, rekenen, Loopbaan en Burgerschap ook les in:

 • Leidinggeven
 • Handel en verkoop
 • Kassa draaien
 • Begeleiden medewerkers
 • Bedenken van toepassingen voor producten en deze uitvoeren
 • Verzorgen van de verkoopruimte
 • Voorraad bewaken en bestellen
 • Levend assortiment
 • Planning maken
 • Het optimaliseren van de afdeling
Stage

Tijdens de opleiding Verkoopspecialist groene detailhandel loop je regelmatig stage (beroepspraktijkvorming ofwel BPV). Tijdens deze stage maak je kennis met je toekomstige beroep en werk je aan wisselende werkzaamheden. Natuurlijk kijk je tijdens de stage of de theorie met de praktijk klopt. Werken met collega’s, leidinggevenden en leveranciers staat centraal. Je kunt ervaring opdoen bij de verschillende bedrijven. Het kan zijn dat je een aantal weken aaneen stage loopt of dat je elke week een paar dagen stage loopt.

In een BOL-opleiding heb je minimaal 30% van de tijd BPV. In een BBL-opleiding spreken we niet van stage; de praktijkervaring doe je namelijk op tijdens je werk. Wij adviseren een baan voor minimaal 21 uur per week in de sector van je opleiding. Wij maken uitsluitend gebruik van BPV-bedrijven erkend door de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Dat motiveert!
We werken ook nauw samen met bedrijven die dicht bij de opleidingslocaties liggen. Bijvoorbeeld tuincentra of groothandelsbedrijven. Zo ervaar jij heel gericht en in de praktijk hoe projecten en opdrachten werken voor jou. Je ontwikkelt je eigen vaardigheden, beroepsmatig en sociaal. Je herkent jouw eigen talenten eerder en beter, en je komt erachter hoe een beroep werkt en hoe jij zelf werkt. Zo word je waardevol voor een werkgever en ben jij die mbo’er met de juiste bagage in zijn rugzak.

Verder studeren

Na het afronden van deze opleiding, kun je doorstromen naar de opleiding Manager Retail op niveau 4.

Studiegidsen, opleidingsplan en examenplan

We hebben de belangrijkste documenten verzameld op de onderstaande pagina’s:

Over de grenzen

Bedrijven en instellingen in de groene sector zijn steeds meer internationaal georiënteerd. Ze doen zaken in het buitenland en overal in de wereld, zeker in Europa, werken Nederlanders. Bedrijven groeien door internationaal zaken te doen en werknemers moeten dus steeds meer (internationale) kennis en ervaring hebben.

Zone.college bereidt je voor op deze internationale arbeidsmarkt. In alle opleidingen en specialisaties staan internationale activiteiten op het programma. Zo zijn er meerdaagse excursies en kun je stage lopen bij buitenlandse bedrijven, instellingen en organisaties. Soms is het mogelijk om een deel van de opleiding in het buitenland te volgen.

Een periode in het buitenland biedt je heel wat: kennismaking met nieuwe mensen en andere gewoontes, ontwikkeling van een vreemde taal en persoonlijke groei. Maar het is vooral nuttig voor je studieresultaten en je professionele toekomst.

Begeleiding

Binnen Zone.college is er veel aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van studenten. We besteden aandacht aan kennis en vaardigheden, maar hebben ook oog voor de sociaalemotionele ontwikkeling van studenten. Ons doel: het bieden van een passende onderwijsplek aan iedereen, zodat studenten succesvol de gekozen opleiding af kunnen ronden en een passende plek op de arbeidsmarkt vinden of een passende vervolgopleiding kunnen kiezen.

Kosten en toelating

Na een vakopleiding kun je zelfstandig praktische werkzaamheden uitvoeren. Tevens zorg je voor de werkverdeling, de werkvoorbereiding en het werkbeheer. De opleiding op dit niveau kun je het beste succesvol afronden met het vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg op zak.

Wettelijke toelating:

 • Diploma voor  mbo niveau 2 of vmbo KL, GL of TL of mavo of overgangsbewijs klas 3-4 havo/vwo

Naast de wettelijke toelating hanteren wij voor deze opleiding een verplichte intake-activiteit. Deze activiteit bestaat uit het volgen van een voorstage bij een tuincentrum van minimaal vijf werkdagen.

Start en inschrijving
Wil je volgend jaar deze opleiding gaan volgen? Dan raden we je aan om je vóór 1 april in te schrijven. De opleiding start, bij voldoende aanmeldingen, in augustus/september van het aankomende jaar. Inschrijven kan via de knop ‘aanmelden’ op deze pagina.

Kosten
Ben je op 1 augustus ouder dan 18 jaar? Dan betaal je wettelijk lesgeld. De hoogte van het lesgeld wordt vastgesteld door het ministerie. Een opleiding kent ook een studentenbijdrage. Deze betaal je aan Zone.college. De studentenbijdrage bestaat uit een verplicht deel voor onder meer boeken en licenties en een vrijwillig deel voor bijvoorbeeld excursies en kleding. Lees hier de meest gestelde vragen over de studentenbijdrage.

Aanmelden
Wanneer Zone.college jouw aanmelding heeft ontvangen, sturen wij je een ontvangstbevestiging. Zo weet jij dat wij jouw aanmelding in goede orde hebben ontvangen.

Vervolgens wordt jouw aanmelding in behandeling genomen en ontvang je bericht over de vervolgprocedure. Heb je in de tussentijd nog vragen? Bel dan met

Almelo mboadministratie@zone.college 088-2620700
Deventer mboadministratie@zone.college 088-2620700
Doetinchem mboadministratie@zone.college 088-2620700
Enschede mboadministratie@zone.college 088-2620700
Hardenberg admhardenberg@zone.college 038-4671149
Twello mboadministratie@zone.college 088-2620700
Zwolle admzwolle@zone.college 038-4671120

Beroepen

Met de opleiding verkoopspecialist groene detailhandel kun je aan de slag als:

 • Vakbekwaam verkoper
 • Verkoopspecialist
 • Verkoopadviseur
 • Afdelingschef
 • Leidinggevende
 • In- en verkoopmedewerker

Start jij na de zomervakantie met je mbo-opleiding?

Bekijk de veelgestelde vragen