Veelgestelde vragen

Vragen over het kiezen van een mbo-opleiding op een rij

Heb je een vraag over studeren bij Zone.college? We hebben de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet, van oriëntatie tot en met de 1e schooldag.  Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met de mbo studentenadministratie via mbo@zone.college.

Oriëntatie

Hoe kies ik de opleiding die bij mij past?

Belafspraak met een docent
Wil je starten met een mbo-opleiding en heb je nog vragen? Maak een belafspraak met een docent van de opleiding waarin je bent geïnteresseerd. We beantwoorden je vragen graag, zodat jij een goede studiekeuze kunt maken. Klik hier om een belafspraak te maken.

Opleidingen
Bij iedere opleiding staat omschreven wat je kunt verwachten tijdens de opleiding en wat je daarna kunt gaan doen. Bekijk hier al onze opleidingen.

Wanneer zijn de open dagen/informatiebijeenkomsten?

Onze open dagen en informatieavonden hebben plaatsgevonden of zijn geannuleerd vanwege corona. Wil je starten met een mbo-opleiding en heb je nog vragen? Maak een belafspraak met een docent van de opleiding waarin je bent geïnteresseerd. We beantwoorden je vragen graag, zodat jij een goede studiekeuze kunt maken. Klik hier om een belafspraak te maken.

Kan ik een dag meelopen?

Nog geen studie gekozen? Of lijkt een studie je leuk en wil je weten hoe die studie eruit ziet? Meld je aan voor een meeloopdag. Je loopt dan een dag(deel) mee met een opleiding. Zo weet je hoe de opleiding werkt én of het wat voor jou is! Lees meer over meelopen.

Hoe meld ik me aan voor een meeloopdag?

Nog geen studie gekozen? Of lijkt een studie je leuk en wil je weten hoe die studie eruit ziet? Meld je aan voor een meeloopdag. Je loopt dan een dag(deel) mee met een opleiding. Zo weet je hoe de opleiding werkt én of het wat voor jou is! Lees meer over meelopen.

Aanmelden

Hoe kan ik me aanmelden?

Heb je een opleiding gekozen en wil je je aanmelden? Dat kan via onze website. Klik hier om je aan te melden.

Kan ik me bij meerdere opleidingen aanmelden?

Je kunt je bij Zone.college inschrijven voor één opleiding. Meld je je voor meer opleidingen aan? Dan nemen we contact met je op om te vragen welke aanmelding we in behandeling moeten nemen. Heb je hulp nodig bij het maken van een keuze? Bezoek dan onze open dagen, voorlichtingsbijeenkomsten of loop een dag mee.

Ik stroom door vanaf het vmbo, moet ik me aanmelden?

Als je intern doorstroomt, van vmbo.zone naar mbo.zone, dan moet je je aanmelden. Je kunt je hier aanmelden voor een mbo opleiding.

Is mijn aanmelding gelukt?

Als wij jouw aanmelding hebben ontvangen, sturen we een automatische bevestiging per email. Binnen tien werkdagen krijg je van ons bericht of je bent toegelaten voor de opleiding en sturen we een onderwijsovereenkomst. Wij verzoeken je deze ondertekend aan ons retour te sturen. Pas als wij de overeenkomst ondertekend retour hebben ontvangen, is je inschrijving definitief.

Kan ik halverwege het jaar starten met de opleiding?

Wij bieden opleidingen aan die in februari starten. Ook met cursussen kun je meestal halverwege het schooljaar starten. Voor meer informatie kun je terecht bij de mbo administratie via mbo@zone.college.

Ik wil graag de BBL doen, maar heb nog geen baan. Wat nu?

Een baan is een voorwaarde voor het starten met een BBL opleiding. Als je geen baan hebt kun je contact opnemen met iemand van het onderwijsteam. Die kan je adviseren over een BBL-opleiding of een start in een BOL-opleiding en later een overstap te maken naar een BBL-opleiding.

Ik wil graag me graag inschrijven voor een niveau hoger. Kan dat?

Voldoe je aan de wettelijke toelatingseisen, dan kun je je inschrijven voor een niveau hoger. De wettelijke toelatingseisen staan bij iedere opleiding vermeld.

Toelating

Hoe werkt dit?

Als je je hebt aangemeld voor een opleiding, beoordelen wij of je op basis van de wettelijke toelatingseisen toegelaten bent. Voordat je met je opleiding start, moet je in het bezit zijn van het vereiste vo-diploma, mbo-diploma óf een overgangsbewijs van klas 3 naar 4 op de havo of het vwo.

Kan ik van het mbo naar het hbo?

Haal je je mbo-diploma op niveau 4? Dan kun je doorstromen naar het hbo. Neem alvast contact op met de hbo-studie van je keuze. En bekijk welke toelatingseisen die opleiding heeft.

Wat is een numerus fixus?

Numerus fixus betekent dat er een beperkt aantal opleidingsplaatsen zijn voor een opleiding. Bij de opleidingen staat vermeld of er sprake is van een numerus fixus. Toelating is op volgorde van inschrijving.

Heb ik een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig?

Wil je ergens werken of stagelopen? Dan heb je soms een Verklaring Omtrent Gedrag nodig. In deze verklaring staat dat er geen bezwaar is dat jij je taak bij een bepaald bedrijf gaat uitvoeren. Bij jouw opleiding zie je of een VOG nodig hebt.

Lees hier hoe je een VOG aanvraagt. In sommige gevallen regelt het stagebedrijf de VOG.

Hoe vraag ik een studieadvies aan?

Als je bent toegelaten, kunnen wij je vragen om een AMN Talentscan te doen. De uitkomsten van de AMN Talentscan wordt in de vorm van een advies per email aan je toegestuurd binnen vijf werkdagen na de scan.

Inschrijving

Hoe weet ik dat ik ben ingeschreven?

Zo snel mogelijk na je aanmelding, ontvang je van ons bericht of je wel of niet bent toegelaten op basis van de wettelijke toelatingseisen. Voldoe je aan deze eisen? Dan sturen we je een onderwijsovereenkomst toe. We vragen je om deze te ondertekenen en te retourneren. Pas als wij de overeenkomst ondertekend retour hebben ontvangen, is je inschrijving definitief.

Is de datum van inschrijving gelijk aan de start van het nieuwe schooljaar?

Op de onderwijsovereenkomst staat een begindatum van 1 augustus 2020. Deze datum is het administratieve begin van het schooljaar en is niet gelijk aan de datum van de eerste schooldag. Dinsdag 1 september 2020 starten de lessen.

Is de locatie van de overeenkomst hetzelfde als de locatie van mijn opleiding?

Op de onderwijsovereenkomst staat de locatie Lochem vermeld. Daar zit namelijk onze mbo studentenadministratie. Deze locatie zegt dus niets over de locatie van je opleiding.

Na inschrijving

Krijg ik een studieadviesgesprek?

Nadat jij de onderwijsovereenkomst ondertekend retour gestuurd hebt, nemen de docenten van je opleiding contact met je op over de vervolgactiviteiten. Dit kan een studieadviesgesprek zijn, een kennismakingsbijeenkomst of een talentscan. Elke opleiding heeft zijn eigen vervolgactiviteiten.

Wanneer nemen de docenten contact met mij op?

Zodra jij de onderwijsovereenkomst ingevuld en ondertekend retour hebt gestuurd, neemt het onderwijsteam van je opleiding zo spoedig mogelijk contact met je op.

Start opleiding

Wanneer ontvang ik informatie over de start van mijn opleiding?

Voor de zomervakantie ontvang je per post informatie over de start van je opleiding.

Hoe weet ik welke boeken ik moet bestellen?

Voor de zomervakantie ontvang je van ons een brief met daarin alle informatie over het bestellen van je boeken.

Moet ik een laptop aanschaffen voor school?

Tijdens je opleiding maak je gebruik van een laptop. De kosten voor de aanschaf van de laptop zijn voor eigen rekening, omdat het een leermiddel is. Leer hier meer over de aanschaf van een laptop.

Heb ik een introductie?

Je wordt uitgenodigd om kennis te komen maken, vlak voor of na de zomervakantie. Hier ontvang je tijdig bericht over.

In welke klas kom ik?

Hier informeren wij je over per post. Deze ontvang je voor de zomervakantie.

Op welke datum is mijn eerste lesdag?

Dinsdag 1 september 2020 starten de lessen.

Heeft de school stageadressen of mag ik zelf kiezen?

Je mag zelf een stageadres kiezen. De school helpt en adviseert je hierbij. Je wordt hierover tijdig geïnformeerd.