Minilessen Zwolle

Actief kennismaken met het groene voortgezet onderwijs; dat is de doelstelling van de minilessen van de Zone.college Zwolle. Van 20 tot en met 24 januari 2020 kunnen leerlingen uit groep 8 en eindgroepen (met de hele klas of individueel) een dagdeel meedraaien in het groene voorgezet onderwijs. Aan de hand van theorie- en praktijkopdrachten maken de leerlingen kennis met een aantal vakken en proeven ze alvast een beetje de sfeer van het veelzijdige groene vo.

Tijdens de minilessen werken leerlingen in kleine groepjes aan diverse opdrachten. Deze variëren van het stekken van planten en het beoordelen van dierverblijven tot het doen van natuurkundige proefjes. De opdrachten passen inhoudelijk bij alle niveaus, van vmbo tot en met vwo. De leerlingen maken niet alleen kennis met de vakken, maar ook met het vmbo Groen en Het Groene Lyceum. Deze laatste onderwijsvorm wisselt theorie en praktijk met elkaar af en zorgt voor een verkorte route naar het hbo.

Succesvolle manier van kennismaken
De minilessen zijn al jaren een succes. Vorig jaar deden maar liefst meer dan 1000 leerlingen mee. Hans Adema en Rian Tissingh coördineren de minilessen dit jaar. Adema: ‘Kort maar krachtig: dat zijn de minilessen van Zone.college Zwolle. In blokjes van 15 minuten krijgen de leerlingen een goed beeld wat het groene vo inhoudt. Naast de praktijklessen Bloem & creatie, Plantenteelt en Recreatie & leefomgeving, maken de leerlingen ook kennis met de vakken als wiskunde, natuur- en scheikunde, drama en voeding. Eén van de hoogtepunten is altijd de praktijkles Dier & verzorging, waarbij de leerlingen onder meer kennismaken met de reptielen en gezelschapsdieren.’

Tissingh vervolgt: ‘De minilessen worden begeleid door huidige eerstejaars leerlingen. Zij kunnen ook goed vragen beantwoorden over hoe het op Zone.college reilt en zeilt. Maar natuurlijk zijn er ook docenten die vragen kunnen beantwoorden.’

Aanmelden
De minilessen kent een programma voor groepen/klassen. Aanmelden loopt via de basisschool en kan via het papieren aanmeldingsformulier van de mailing of via het digitale aanmeldingsformulier voor groepen/klassen. Aanmelden voor groepen/klassen kan van 1 november tot 21 november 2019.

Op 23 en 24 januari is er ook de mogelijkheid om individueel mee te doen. Meld je dan aan via het digitale aanmeldingsformulier individuele leerlingen. Aanmelden voor het individuele programma kan tot 8 januari 2020.

Open dag groene vo
Ook tijdens de open dag op 30 januari 2020 kunnen kinderen kennismaken met het groene vo-onderwijs. In een sfeervol ingerichte school staan docenten en huidige leerlingen bezoekers graag te woord. Ook zijn er leuke demonstraties en workshops die een goed beeld geven van de mogelijkheden van het vmbo Groen en Het Groene Lyceum. De open dag is van 15.00 – 21.00 uur.