De praktische route naar het hbo!

Ondernemend onderwijs voor slimme doeners in een groene en duurzame omgeving. Dát is Het Groene Lyceum van Zone.college. Leer je graag door denken en doen? Dan zit helemaal op je plek bij Het Groene Lyceum in Borculo. Naast algemene vakken leer en werk je ook veel in de praktijk. We doen regelmatig (buitenschoolse) projecten en je leert bijvoorbeeld ook hoe je goed onderzoek moet doen. De kleinschaligheid en persoonlijke begeleiding motiveren jou om je beste binnenste buiten te halen. Na zes jaar hard werken heb je een vmbo-diploma én een mbo-diploma niveau 4 op zak. Daarmee kun je eenvoudig doorstromen naar het hbo. 

Het Groene Lyceum Borculo in een notendop: 

 • In zes jaar doorstromen naar het hbo (zowel binnen als buiten de groene sector) 
 • Voor leerlingen die havo aankunnen en graag praktisch bezig zijn 
 • Afwisseling van theorie en praktijk 
 • Veilige en overzichtelijke school 
 • Doordachte mix van digitale leeromgeving en offline lesmethoden
 • Begeleiding door een persoonlijk studiecoach
 • Duurzame Eco-School
 • De groene sector heeft de toekomst! 
Toon video

Het Groene Lyceum in het kort

Voor wie is Het Groene Lyceum?

Deze wettelijk erkende landelijke leerlijn is met name geschikt voor leerlingen met een havoadvies die graag praktisch bezig zijn en een interesse hebben in een groene, duurzame omgeving. Je hebt het doel om door te stromen naar een hbo-opleiding (binnen of buiten het groen).

Na 6 jaar is Het Groene Lyceum afgerond en heb je een vmbo-diploma (GL/TL) en mbo-diploma (niveau 4). Je kunt dan doorleren bij een breed scala aan hbo-opleidingen. Het Groene Lyceum is geen eindonderwijs, maar bereid je voor op het hbo.

Toelating
Je kunt als leerling(e) uit groep 8 naar Het Groene Lyceum als je:

 • havo-capaciteiten hebt
 • goed zelfstandig kunt werken, weet van aanpakken, sociaal vaardig en ondernemend bent
 • feeling met een groene, duurzame omgeving (of er denkt belangstelling voor te kunnen krijgen)
 • je naar het hbo wilt
Hoe zien de eerste twee leerjaren eruit?

In de eerste twee jaar volg je een vast vakkenpakket dat bestaat uit vakken als Nederlands, Engels, Duits, wiskunde, biologie, techniek en natuurlijk gym. Verder volg je een aantal groene praktijkvakken, bijvoorbeeld over dieren, bloemen, planten en voeding, en geven we veel aandacht aan kunst en cultuur.

Je denkt zelf mee over je rooster. Met je coach kijk je naar welke vakken je extra hulp nodig hebt en waar iets minder. Hier houden we zoveel mogelijk rekening mee; maatwerk dus!

Elk jaar zijn er excursies, onder andere naar bedrijven. Vanaf het tweede leerjaar begin je met een oriënterende stage. Door alle vakken, projecten en meeloopdagen word je steeds beter in samenwerken, presenteren, onderzoeken, contact maken met anderen, instructies volgen, leren, zelfstandig werken, kritisch denken, plannen en organiseren. Dat heb je straks hard nodig op het hbo. Je coach helpt je hier natuurlijk bij.

Heb ik alleen maar digitaal les?

Bij Het Groene Lyceum doen we veel digitaal. Je hebt een eigen device, dat jouw eigendom is en mee naar huis gaat. Daarop vind je alle lesstof en veel boeken. Zo heb je de benodigde informatie altijd en overal bij de hand. Ook lever je je opdrachten in via je device en kun je de correcties van je docenten en mentor snel en gemakkelijk bekijken. Maar voor sommige vakken heb je ook gewoon nog ‘echte’ boeken. De combinatie zorgt ervoor dat je op verschillende manieren leert leren.

Hoeveel praktijkles heb ik?

In Het Groene Lyceum volg je groene praktijkvakken zoals voeding, techniek, groene omgeving, dieren, bloemen en planten. Ook staan er projecten op het programma, zoals ‘Groen in de stad’ en ‘Huisvesting voor dieren’. Vanaf leerjaar twee loop je stage en in het vijfde of zesde jaar ga je op een buitenlandstage. Je werkt ook in het ontdeklab met de nieuwste technische middelen: van een opnamestudio tot lasersnijders. Vanaf het vierde leerjaar geef je met keuzedelen een eigen inbreng aan je opleiding.

Ontvang ik een havodiploma?

Je ontvangt na het behalen van Het Groene Lyceum geen havodiploma. Wel een vmbo-diploma GL/TL en een mbo-diploma niveau 4.

Je kunt na 6 jaar Het Groene Lyceum naar bijna alle vormen van het hbo. Met een goede overstap en de juiste instelling ben je in de meeste gevallen nog maar drie of vier jaar met je hoger beroepsopleiding bezig. De inhoud en kwaliteit van jouw opgebouwde portfolio zijn daarbij van belang.

Kan ik het Groene Lyceum ook sneller afronden?

Het Groene Lyceum is in principe een traject van 6 jaar. Maar als blijkt dat je sneller door de leerstof heen kunt, passen we de duur van het traject (in overleg) aan.

Welke hbo-opleiding kan ik volgen?

Het Groene Lyceum is een doorlopende leerlijn (vmbo-mbo) met 2 diploma’s: vmbo (GL/TL) en mbo niveau 4. Met dit diploma kun je doorstromen naar elke gewenste hbo-opleiding. Soms krijg je met je mbo-diploma vrijstellingen of kun je een verkorte hbo-opleiding doen. Soms zijn er andere eisen. Bij twijfel kan je jouw aankomende hogeschool om raad vragen.

Onze leerlingen gingen naar 1 van onderstaande hogescholen en volgden daar diverse opleidingen (binnen en buiten het groen):

 • Saxion hogeschool
 • Aeres hogeschool
 • HAS Den Bosch
 • Hogeschool voor de Kunsten
 • Hogeschool Utrecht
 • Hanze Hogeschool Groningen
 • ArteEZ
 • Hogeschool Windesheim

““De combinatie van theorie en praktijk ligt mij””

Waarom zou je voor Het Groene Lyceum (HGL) kiezen? En wat kan je met een HGL-diploma? Voor oud-student Luuk (18), die niet alleen theorie maar ook praktijk wilde, was Het Groene Lyceum een logische ke…

Lees het verhaal van Luuk