Veelgestelde vragen

Vragen over het kiezen van een mbo-opleiding op een rij

Heb je een vraag over studeren bij Zone.college? We hebben de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet, van oriëntatie tot en met de 1e schooldag.  Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur dan een mailtje naar mbo@zone.college.

Oriëntatie

Hoe kies ik de opleiding die bij mij past?

Op onze site staat bij iedere opleiding omschreven wat je kunt verwachten tijdens de opleiding en wat je daarna kunt gaan doen. Bekijk hier al onze opleidingen. In november en januari zijn de open dagen. Klik hier voor data en meer informatie over hoe je je kunt aanmelden voor de open dagen.

Wanneer zijn de open dagen/informatiebijeenkomsten?

Klik hier voor data en meer informatie over hoe je je kunt aanmelden voor de open dagen.

Kan ik ook meelopen bij Zone.college?

Zelf kijken hoe het er in een mbo-opleiding aan toe gaat. Best belangrijk. Daarom organiseren we de komende periode weer verschillende meeloopmomenten, waarbij je een dag(deel) een kijkje kunt nemen bij de opleiding die jij volgend jaar graag wilt volgen.

Meelopen in Almelo 
Op de locatie Almelo werken we samen met ROC van Twente aan het project ‘Kies, kom, kijk’. In de periode van 1 november 2022 tot en met 17 maart 2023 kun je meelopen met de opleiding op deze locatie. Je kunt je alvast oriënteren door het keuzeboekje door te nemen. Aanmelden voor een meeloopdag kan via deze pagina.

Meelopen in Hardenberg, Deventer en Zwolle
Vanuit onze locatie in Deventer, Zwolle en Hardenberg werken we samen met 7 andere mbo-instellingen (Alfa college, CIBAP, Deltion college, Landstede MBO, SVO, Terra MBO en ROC Menso Alting) in het project ‘Meelopenmbo.nl’. Via dit project kun je kennismaken met de opleidingen op onze locaties Hardenberg, Deventer en Zwolle. Aanmelden voor een meeloopdag van Zone.college kan via deze pagina.

Meelopen in Doetinchem
Wil je kennismaken met een mbo-opleiding in Doetinchem? Stuur dan een mailtje naar communicatie@zone.college en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Zet in je mail wel even de volgende gegevens:

    • welke school je nu zit
    • welke leerweg je nu volgt (BB/KB/GL/TL)
    • in welk leerjaar je zit (derde of vierde)
    • bij welke opleiding je graag wilt meelopen (en welk niveau)
    • op welk e-mail adres en (mobiel) telefoonnummer we je het beste kunnen bereiken
Hoe vraag ik een studiekeuzeadvies aan?

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste opleiding vraag dan schriftelijk een studiekeuzeadvies aan. Dit doen je door een mail te sturen naar mboadministratie@zone.college. Je ontvangt vervolgens een mail waarin je wordt verzocht een AMN Talentscan te maken. De resultaten van deze scan sturen wij je vervolgens schriftelijk toe zodat je kan zien welke opleiding het beste bij jou past. Uiteraard is dit advies niet bindend. Om voor een studiekeuzeadvies in aanmerking te komen moet je je voor 1 april aanmelden.

Aanmelden

Hoe kan ik me aanmelden?

Heb je een opleiding gekozen en wil je je aanmelden? Dat kan via onze website. Klik hier om je aan te melden.

Vanaf wanneer kan ik me aanmelden voor een mbo-opleiding?

Het aanmelden voor een mbo-opleiding kan vanaf 1 oktober. Je start dan in augustus/september van het nieuwe schooljaar.

Kan ik me bij meerdere opleidingen aanmelden?

Je kunt je bij Zone.college voor meerdere opleidingen aanmelden. Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze nemen wij contact met je op welke opleiding jouw voorkeur heeft. Deze aanmelding nemen we in eerste instantie in behandeling. Ook kun je voor het maken van een keuze onze (online) open dagen of voorlichtingsbijeenkomsten bijwonen.

Ik stroom door vanaf het vmbo, moet ik me aanmelden?

Als je intern doorstroomt, van vmbo naar mbo, dan moet je je aanmelden. Je kunt je hier aanmelden voor een mbo-opleiding.

Starten alle opleidingen gegarandeerd?

Bij onvoldoende aanmeldingen houdt Zone.college zich het recht voor om een opleiding op een locatie niet te starten. In dat geval word je naar een andere locatie of opleiding doorverwezen. We nemen uiteraard tijdig contact met je op als deze situatie zich voordoet.

Voor welke datum moet ik mij aanmelden?

Om je toelatingsrecht voor een opleiding te behouden moet je je officieel aanmelden voor 1 april. Dit wil zeggen dat je dan toegelaten wordt tot die opleiding waar je je voor hebt aangemeld mits je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen en hebt deelgenomen aan de evt. verplichte intakeactiviteiten.

Is mijn aanmelding gelukt?

Als wij jouw aanmelding hebben ontvangen, sturen we een automatische bevestiging per email. Vanaf 18 november 2024 ontvang je binnen tien werkdagen van ons bericht of je bent toegelaten voor de opleiding.

Heb ik een DigiD nodig voor het aanmelden?

Voor het aanmelden voor een opleiding heb je een DigiD nodig.
Als je deze niet hebt kun je deze aanvragen via www.digid.nl.

Kan ik halverwege het jaar starten met de opleiding?

Wij bieden opleidingen aan die in februari starten. Ook met cursussen kun je meestal halverwege het schooljaar starten. Voor meer informatie kun je terecht bij het Studentenservicepunt via (088) 26 20 900 of mail naar mbo@zone.college.

Ik wil graag de BBL doen, maar heb nog geen baan. Wat nu?

Een baan is een voorwaarde voor het starten met een BBL-opleiding. Als je geen baan hebt kun je contact opnemen met iemand van het onderwijsteam. Die kan je adviseren over een BBL-opleiding of een start in een BOL-opleiding en later een overstap te maken naar een BBL-opleiding.

Op welke wijze word ik op de hoogte gehouden over mijn aanmelding?

Alle informatie over de toelating of eventuele afwijzing voor de opleiding waar je je voor hebt aangemeld ontvang je per e-mail. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld de uitnodiging van de eventuele afname van de AMN Talentscan of het invullen van het digitale doorstroomdossier.

Ik wil graag me graag inschrijven voor een niveau hoger. Kan dat?

Voldoe je aan de wettelijke toelatingseisen, dan kun je je inschrijven voor een niveau hoger. De wettelijke toelatingseisen staan bij iedere opleiding vermeld op de website.

Hoe kan ik mijn extra ondersteuningsbehoefte kenbaar maken?

Bij je aanmelding kun je door het plaatsen van een vinkje aangeven dat je behoefte hebt aan extra ondersteuning. Op basis hiervan wordt er een gesprek met je ingepland en ontvang je een ondersteuningsaanbod mits je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen. Mocht je in het bezit van een verklaring zoals dyslexie of dyscalculie dan kun je deze mailen naar onze mbo administratie. Het juiste email adres staat aangegeven in de ontvangstbevestiging die je van ons krijgt zodra wij jouw aanmelding hebben ontvangen. Zodra jouw verklaring binnen is, verwerken wij deze en wordt waar nodig een intakegesprek gepland. Als dit alles is afgerond en je akkoord hebt gegeven op het ondersteuningsaanbod dan word je officieel ingeschreven voor de opleiding.

 

Toelating

Hoe werkt dit?

Als je je hebt aangemeld voor een opleiding, beoordelen wij of je op basis van de wettelijke toelatingseisen toegelaten bent. Voordat je met je opleiding start, moet je in het bezit zijn van het vereiste vo-diploma, mbo-diploma óf een overgangsbewijs van klas 3 naar 4 op de havo of het vwo.

Voor toelating tot een BBL opleidingen moet je op 1 augustus (bij aanvang van de opleiding) de leeftijd van 16 jaar bereikt hebben of na afronding van de basisschool vier schooljaren hebben doorlopen. Daarnaast moet er uiterlijk voor 1 oktober een getekende BPV-overeenkomst aanwezig zijn.

Kan ik van het mbo naar het hbo?

Haal je je mbo-diploma op niveau 4? Dan kun je doorstromen naar het hbo. Neem alvast contact op met de hbo-studie van je keuze. En bekijk welke toelatingseisen die opleiding heeft.

Wat is een numerus fixus?

Numerus fixus betekent dat er een beperkt aantal opleidingsplaatsen zijn voor een opleiding. Deze numerus fixus heeft te maken met het aantal beschikbare stageplaatsen. De numerus fixus opleidingen binnen Zone.college zijn Wildlife en Dierenartsassistent paraveterinair. De toelating voor deze opleidingen is op volgorde van inschrijving.

Voor Wildlife zijn er 50 opleidingsplaatsen beschikbaar. De opleiding wordt aangeboden op de locatie Zwolle.  De opleiding Dierenartsassistent paraveterinair wordt op de locaties Almelo, Deventer, Doetinchem, Hardenberg en Zwolle aangeboden. Voor deze opleiding geldt dat er per locatie 30 opleidingsplaatsen beschikbaar zijn. Een leerling kan zich zowel voor Wildlife als voor paraveterinair voor één locatie aanmelden.

Heb ik een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig?

Wil je ergens werken of stagelopen? Dan heb je soms een Verklaring Omtrent Gedrag nodig. In deze verklaring staat dat er geen bezwaar is dat jij je taak bij een bepaald bedrijf gaat uitvoeren. Bij jouw opleiding zie je of een VOG nodig hebt.

Lees hier hoe je een VOG aanvraagt. In sommige gevallen regelt het stagebedrijf de VOG.

Inschrijving

Hoe weet ik dat ik ben ingeschreven?

Zo snel mogelijk na je aanmelding, ontvang je van ons bericht of je wel of niet bent toegelaten op basis van de wettelijke toelatingseisen.

Na inschrijving

Krijg ik een studieadvies gesprek?

Nadat je bericht hebt ontvangen over je toelating kan een docent van jouw vervolgopleiding contact met je opnemen over eventuele vervolgactiviteiten. Dit kan betekenen dat je wordt uitgenodigd voor een studieadviesgesprek. Daarnaast kun je ook uitgenodigd worden voor een kennismakingsbijeenkomst, het invullen van een digitaal doorstroomdossier of Paspoort voor Succes of het maken van een AMN Talentscan.

Hoe vraag ik vrijstelling voor een of meerder vakken aan?

Als je toegelaten wordt ontvang je een formulier. Op dit formulier kun je aangeven voor welke vak(ken) je vrijstelling wilt. Dit verzoek wordt door de examencommissie beoordeeld. Als jouw verzoek goedgekeurd wordt krijg je vrijstelling voor het vak.

Wanneer nemen docenten contact met mij op?

Nadat je bericht hebt ontvangen over je toelating, neemt het onderwijsteam van je opleiding zo spoedig mogelijk contact met je op over de vervolgactiviteiten. Als er geen vervolgactiviteiten gepland zijn, dan kan het even duren voordat je wat hoort. Je krijgt in ieder geval voor de zomervakantie bericht over de nieuwe opleiding.

 

Start opleiding

Wanneer ontvang ik informatie over de start van mijn opleiding?

Voor de zomervakantie ontvang je informatie over de start van je opleiding.

Hoe weet ik welke boeken ik moet bestellen?

Voor de zomervakantie ontvang je van ons een brief met daarin alle informatie over het bestellen van je boeken.

Moet ik een laptop aanschaffen voor school?

Tijdens je opleiding maak je gebruik van een laptop. De kosten voor de aanschaf van de laptop zijn voor eigen rekening, omdat het een leermiddel is. Leer hier meer over de aanschaf van een laptop.

Heb ik een introductie?

Je wordt uitgenodigd om kennis te komen maken, vlak voor of na de zomervakantie. Hier ontvang je tijdig bericht over.

In welke klas kom ik?

Hier informeren wij je over per post. Deze ontvang je voor de zomervakantie.

Heeft de school stageadressen of mag ik zelf kiezen?

Je mag zelf een stageadres kiezen. De school helpt en adviseert je hierbij. Je wordt hierover tijdig geïnformeerd.

Kosten

Lees het schoolkostenbeleid en de schoolkostenbrief

Open hier het schoolkostenbeleid en de schoolkostenbrief.

Kun je de factuur studentenbijdrage in termijnen betalen?

In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om in termijnen te betalen. Je vraagt termijnbetaling aan door binnen 30 dagen na de factuurdatum een voorstel te mailen naar debiteuren@zone.college. De afdeling Financiën & Control zal je voorstel in behandeling nemen. Je krijgt geen nieuwe factuur.

Wanneer moet ik wettelijk lesgeld betalen?

Wanneer je op 1 augustus voor aanvang van het schooljaar 18 jaar of ouder bent, wordt er wettelijk lesgeld (BOL) of wettelijk cursusgeld (BBL) bij je in rekening gebracht. De hoogte van het wettelijk lesgeld/cursusgeld is voor een BBL-opleiding afhankelijk van het niveau van de opleiding. Er is een onderscheid tussen niveau 1/2 en 3/4. De wettelijke kosten voor een BBL-opleiding betaal je aan Zone.college. Hiervoor ontvang je in oktober een (digitale) factuur. Voor een BOL-opleiding is het lesgeld voor alle niveaus hetzelfde. De wettelijke kosten voor een BOL-opleiding betaal je rechtstreeks aan DUO.

Wanneer vindt er een restitutie plaats van de studentenbijdrage?

Wanneer je vroegtijdig met je opleiding stopt, kan in sommige gevallen over het vrijwillige deel van de studentenbijdrage een teruggave/verrekening plaatsvinden. Heb je al betaald voor activiteiten waar je niet meer aan meedoet of voor artikelen die je niet meer gaat gebruiken? Dan kan teruggave alleen als Zone.college de activiteit/het artikel nog kan annuleren bij de leverancier. Het onderwijsteam bepaalt het bedrag. Ben je een BBL-student en besluit je te stoppen met je opleiding? Dan bestaan er onder bepaalde voorwaarden mogelijkheden om een gedeelte van het betaalde cursusgeld terug te krijgen. De afdeling Financiën & Control bepaalt of je hiervoor in aanmerking komt. Ben je een BOL-student en besluit je om met je opleiding te stoppen? Dan bestaan er onder bepaalde voorwaarden mogelijkheden om een gedeelte van het betaalde lesgeld terug te krijgen. Kijk voor meer informatie op www.duo.nl.

Ik heb een factuur van DUO ontvangen. Maar ik betaal toch aan de Zone.college?

Wanneer je een BOL-opleiding volgt, betaal je het wettelijk lesgeld aan DUO. Van hen ontvang je dan ook een rekening. Aan Zone.college betaal je de studentenbijdrage. Volg je een BBL-opleiding, dan ontvang je van Zone.college een factuur van het wettelijk cursusgeld en de studentenbijdrage. Je hebt dan dus geen financiële verplichtingen bij DUO.

Mijn werkgever betaalt mijn opleiding. Wat moet ik doen?

Neem in dit geval contact op met het Studentenservicepunt (SSP) op jouw locatie. Er moet eerst een formulier “Machtiging Derden” worden ingevuld door jou en je werkgever. Daarna zal er een factuur naar je werkgever worden gestuurd. Het formulier moet voor 20 september van het schooljaar bij de mbo administratie in het SSP ondertekend retour zijn (elk schooljaar opnieuw).

Voor mijn opleiding heb ik specifieke spullen nodig. Waar kan ik die aanschaffen?

Een aantal specifieke spullen, bijvoorbeeld een trimjas of bodywarmer, kun je via school kopen (de docent informeert je daarover). Voor het betalen van deze spullen ontvang je meestal een factuur via je e-mail in WIS Collect.

Afhankelijk van welke keuzedelen je kiest binnen je opleiding, kunnen we ook hiervoor kosten bij je in rekening brengen. Deze kosten zijn zichtbaar als je het keuzedeel kiest. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kosten voor het aanschaffen van een licentie.

Hoeveel studiefinanciering krijg ik?

Studiefinanciering bestaat uit verschillende onderdelen. Op de website van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs van het ministerie van OC&W) staat alle informatie over de verschillende onderdelen, de bedragen, de voorwaarden en hoe je de studiefinanciering kunt aanvragen. Studenten die een BBL-opleiding volgen hebben geen recht op studiefinanciering.

Wat te doen als de kosten voor de leermiddelen een probleem zijn? 

Het is mogelijk om een vergoeding te krijgen voor het verplichte lesmateriaal. We adviseren je contact met ons op te nemen, dan kijken we samen of je in aanmerking kunt komen voor de regeling Tegemoetkoming studiekosten. Neem contact op met de debiteurenadministratie via debiteuren@zone.college of telnr: 088-2620700.

Voor een BBL-opleiding bestaat vanuit de overheid geen tegemoetkoming in de studiekosten. De werkgever kan wel in aanmerking komen voor belastingvoordeel. Kijk hier voor meer informatie over mogelijke subsidies en belastingvoordeel.